Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta keskustelee tänään opposition vaihtoehtobudjeteista.

Opposition vaihtoehtobudjetit ovat hyvä tilaisuus vertailla eri puolueiden arvoja ja niiden esittämiä vaihtoehtoja, kommentoi opetusministeri Li Andersson iltapäivällä edessä olevaa keskustelua.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia hän pitää kuvaavana esimerkkinä niistä arvoista, mitä puolue edustaa.

”Eduskunnan tietopalvelun tekemät tulonjakolaskelmat paljastavat karun kuvan tästä vaihtoehtobudjetista. Pienituloisuusaste kasvaa kaikissa väestöryhmissä ja kaikkein pienituloiset maksavat kaikista kovimman hinnan. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti tiputtaisi hallituksen talousarvioesitykseen verrattuna 28 201 suomalaista, joista 6 475 lasta, köyhyyteen”, kirjoittaa Andersson.

Kokoomuksen vaihtoehto sisältää miljardin euron edestä leikkauksia sosiaaliturvaan ja pienituloisten eläkekertymään. Leikkauksia kohdistetaan niin toimeentulotukeen, asumistukeen kuin työttömyysturvaan. Tämän lisäksi kokoomus esittää, että ansiosidonnainen ei enää kerryttäisi eläkettä. Se heikentäisi hyvin monen tavallisen palkansaajan eläkekertymää.

Andersson kysyy, miten kokoomuslaiset perustelevat miljardin leikkaukset jo ennestään pienituloisten asemaan.

”Sillä, että kun ihmisten sosiaaliturvaa leikataan ja työttömyysturvan tasoa lasketaan, niin useampi menee töihin. Tämä sama vanha oikeistolainen mantra on kerta toisensa jälkeen osoitettu virheelliseksi, mutta silti sitä edelleen toistetaan. Samalla kokoomuslaiset väittävät että hallituksen tekemä 20 euron korotus työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan aiheuttaisi sen, että 5 000 suomalaista jatkossa päättäisi olla menemättä töihin. Päättävät siis pysyä perusturvalla 20 euron takia.”

Anderssonin johtopäätös on, että kokoomus haluaa myös oppositiossa kurittaa pienituloisia.