Lehtikuva/Emmi Korhonen

Ei keppiä, vaan pamppua, luonnehtii Paavo Arhinmäki toiseksi suurimman oppositiopuolueen vaihtoehtoa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti tiistaina vaihtoehtobudjettinsa.

– Kokoomuksen vaihtoehto on todellisia tulevaisuustekoja: lisää työpaikkoja, lisää osaamista ja lisää liikennettä raiteille. Investoimme tulevaisuuteen syömättä suomalaisilta huomisen eväitä kasvavalla velanotolla tai leikkaamalla kasvua työn verotusta kiristämällä. Yli 60 000 työllistä enemmän, 1,5 miljardia euroa velkaa vähemmän ja isoja panostuksia koulutukseen sekä liikenteeseen, kokoomuksen vaihtoehtobudjettityöryhmän puheenjohtaja Timo Heinonen sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan kokoomuksen vaihtoehto on rehellinen:

”Suhteessa Rinteen hallituksen perusturvaa vahvistavaan budjettiin kokoomus leikkaisi työttömyysturvasta 332 miljoonaa euroa, asumistuesta 157 miljoonaa euroa ja toimeentulotuesta 109 miljoonaa euroa”, Pekonen toteaa.

Lisäksi 500 miljoonaa leikattaisiin tulevista eläkkeistä poistamalla ansiosidonnainen eläkekertymä.

ILMOITUS

”Sosiaaliturvasta vastaavana ministerinä minua kauhistuttaa pienituloisiin kohdistuvat yli miljardin euron leikkaukset, joita kokoomus esittää. Samalla ne osoittavat sen, että politiikan kaikilla laidoilla suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumiskehityksestä ei oikeasti kanneta huolta”, Pekonen kirjoittaa.

Hän jatkaa kokoomuksen taikoneen myös 330 miljoonan euron säästöt ikäihmisten hoivamenoista, jotka se aikoo paikata 7 miljoonan euron korotuksella kotitalousvähennykseen.

”Tämä ei ole uskottavaa politiikkaa vaan osoittaa kokoomuksen leikkaushuuman kohdistuvan myös ikäihmisiin.”

Pekosen mukaan vaihtoehtobudjetit ovat tärkeä osa parlamentaarista demokratiaa ja kertovat siitä, että äänestämällä todella voi vaikuttaa.

”Ensi vuoden budjetissa panostamme noin 300 miljoonaa euroa perusturvan, pienten eläkkeiden ja lapsiperhe-etuuksien vahvistamiseen ja tämä on se tie, jolla tulee jatkaa.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan kokoomus ei tarjoa keppiä, vaan pamppua.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson löysi kokoomuksen vaihtoehdosta kaikkiaan miljardin leikkaukset sosiaaliturvaan.