Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

AKT:n myötätuntotyötaistelu PAUn tueksi laajenee HSL:n liikenteeseen ja PAM julistaa käsittelykiellon asiamiespostien postilähetyksille.

Postin työkiistan sovittelu jatkuu tänään puoliltapäivin. Eilen osapuolet olivat koolla valtakunnansovittelijan johdolla myöhäiseen iltaan asti, mutta sovintoesitystä ei vielä syntynyt.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

AKT ilmoitti maanantaina laajentavansa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn työnseisauksen myötätuntotyötaistelua pääkaupunkiseudulle HSL:n liikenteeseen ja huoltokorjaamoihin.

AKT:n myötätuntotyötaistelun neljäs vaihe alkaa viikon päästä maanantaina 25.11. klo 03:00 ja päättyy tiistaina 26.11.2019 klo 03:00, mikäli PAU ry:n työnseisaukset jatkuvat.

Myötätuntotyötaistelun aikana ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat paikallis- ja lähiliikennettä HSL-alueella, pidättäytyvät työstä.

ILMOITUS

Työstä pidättäytyminen koskee myös myötätuntotyötaistelun kohteina olevien yritysten huoltokorjaamoiden työntekijöitä.

Asiamiesposteihin käsittelykielto

Palvelualojen ammattiliitto PAM tukee PAUn tes-neuvotteluja kieltämällä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä eli nk. asiamiesposteissa ajalla 25.11. klo 00.00 – 8.12. klo 24.00. Kielto astuu voimaan, jos ratkaisua ei siihen mennessä ole löydetty.

Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

PAM toteaa tiedotteessaan, että se ei hyväksy työnantajan pyrkimystä heikentää pienipalkkaisten postilaisten työehtoja.

– Pidämme tärkeänä, että työehtoja ja elinkeinoja kehitetään yhdessä sopien. Suomen menestystä ei rakenneta kestävälle pohjalle, jos se tehdään pienipalkkaisten työntekijöiden toimeentuloa heikentämällä. Siksi PAU saa tukemme. Samalla pahoittelemme haittaa, joka toimistamme koituu asiakkaille, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Myös PAUn oma lakko on laajentumassa 25.11. postinjakeluun, -käsittelyyn ja -kuljetukseen sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviin. Tämän lakon PAU on ilmoittanut päättyvän sunnuntaina 8. joulukuuta.

Tukilakkoja runsaasti

AKT:n aiempiin päätöksiin perustuen AKT:n jäsenet pidättäytyvät maanantaista 18.11. alkaen, 24.11. asti, työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla. Tiistaina 19.11. käynnistyvässä, 8.12. asti kestävässä toisessa vaiheessa AKT:n jäsenet ovat ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellossa. AKT:n tukilakkojen kolmas vaihe käynnistyy keskiviikkona 20.11. , jolloin ylityö- ja työvuorojen vaihtokielto laajenee.

Muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet useista tukilakoista. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on jo lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Maanantaiaamuna alkanut Suomen Merimies-Unionin tukilakko vaikeuttaa postinjakelua saaristossa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n tukilakko on maanantaina 19.11. sulkenut tavaraliikenteen ratapihat. Junien kunnossapito on puolestaan lakossa 20.11.

RAUn saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen maanantai-iltana 19.11. kello 21 alkaen 24:n tunnin ajaksi.