Lehtikuva/Martti Kainulainen

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kerää jälleen itsenäisyyspäivänä väkeä Helsingin keskustaan. Tänä vuonna neljättä kertaa koolle kutsutun tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio.

Useiden kansalaisjärjestöjen tukema mielenosoitus natseja vastaan on aiempina vuosina kerännyt kahdestatuhannesta lähes kolmeentuhanteen osallistujaa. Mielenosoituksella halutaan tuomita äärioikeistolainen itsenäisyyspäivän 612-soihtumarssi, joka on aiempina vuosina koonnut Töölöön sittemmin kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiiveja, perussuomalaisia poliitikkoja, sekä ruotsalaisia ja saksalaisia uusnatseja.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksella kritisoidaan myös uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkumista. Vaikka Korkein oikeus on väliaikaisesti kieltänyt uusnatsijärjestön, PVL on jatkanut toimintaansa Kohti vapautta! -nimellä.

Viime vuonna Helsingin Kalliossa järjestetyssä mielenosoituksessa uusnatsit kantoivat hakaristilippuja, joiden takavarikoimisen jälkeen he marssivat poliisin turvaamina Töölöön ja liittyivät 612-soihtukulkueeseen.

Toissa lauantaina 9.11. PVL jakoi mainoslehtisiä omasta itsenäisyyspäivän kulkueestaan, ja myöhemmin samana päivänä Helsingin synagogan liepeille oli liimattu antisemitistisiä tarroja.

– PVL:n tapahtumien salliminen kertoo poliisin kyvyttömyydestä toimia äärioikeistoa vastaan. Seuraamme, miten poliisi aikoo suhtautua PVL:n itsenäisyyspäivän kulkueeseen, sanoo Javiera Marchant Aedo Helsinki ilman natseja -koalitiosta.

ILMOITUS

Helsingin poliisilaitos on kirjannut rikosilmoituksen uusnatsien tilaisuudesta ja keskusrikospoliisi tutkii liikkeen toimintaa. Poliisihallitus antoi aiemmin marraskuussa ohjeen, jonka mukaan PVL ei saa järjestää mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä, mutta sen jäseniltä sitä ei voi estää.

”Ei vähääkään tilaa natseille”

Kolmena edellisenä itsenäisyyspäivänä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on houkutellut reilusti enemmän osallistujia kuin äärioikeiston 612-soihtukulkue. Avoimen kansallissosialistinen PVL on saanut omiin marsseihinsa muutamia satoja uusnatseja.

Vaikka äärioikeiston tapahtumat ovat viime aikoina kuihtuneet, Helsinki ilman natseja -mielenosoituksella halutaan viestiä, ettei niille tule antaa vähääkään tilaa.

– Odotamme tapahtumaan viime vuosien tapaan hyvin erilaisia ihmisiä, joita yhdistää huoli kansainvälisestä kehityksestä. Äärioikeiston toiminta on toisaalta raaistunut ja toisaalta siirtynyt kaduilta parlamentteihin. Suuri osanottajamäärä kertonee, että Helsinki ilman natseja koetaan tärkeäksi tapahtumaksi kanavoida äärioikeiston vastustusta ja toimia tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta” sanoo tapahtuman tiedottaja Marchant Aedo.

Kokoontumisen kellonaika ja tarkempi paikka sekä kulkueen reitti ilmoitetaan tapahtuman Facebook-sivulla lähempänä tapahtumapäivää.