Lehtikuva/Akseli Muraja

Vasemmistoliiton Kuopion puoluekokouksen tunnelma säilyi hyväntuulisena ja rentona huolimatta isoista linjauksista.

Lähes parikymmentä vuotta puoluehallituksessa ja puoluekokousta Kuopiossa viikonlopun ajan vetänyt Erkki Virtanen todisti, että näin rentoa menoa ei ole nähty aikoihin.

Puoluekokouksessa valitun puoluevaltuuston ja puoluehallituksen kukituksen yhteydessä hän totesi, että vasemmistoliitolla on tärkeä tehtävä taistella rasismia, fasismia ja sotaa vastaan.

– En olisi uskonut, että meidän pitää vielä tästä puhua, Virtanen sanoi.

Hallitustyö sai kiitosta

Vasemmistoliitto linjasi sunnuntaina laajan tavoiteohjelman seuraavalle kolmelle vuodelle. Seuraava puoluekokous on kolmen vuoden päästä. Puoluekokous ei tiivistänyt kokoustamistahtia kahteen vuoteen, tästä oli tehty aloite.

Puoluekokouksessa ei kuultu soraääniä hallitukseen osallistumisesta. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen oli häkeltynyt saamastaan vastaanotosta puoluekokouksessa.

ILMOITUS

– En ole koskaan kokenut sellaista, kertoi Pekonen.

Puoluekokous osoitti suosiotaan seisten. Erityiskiitosta Pekonen sai aktiivimallin kaatamisesta.

Äärioikeiston ja populismin nousu puhuttaa

Puoluehallitukseen valittu Mia Haglund kehotti puoluetta ottamaan mallia Ruotsin Vänsterpartietista, joka on aloittanut tulevaisuustyön oikeistopopulismia vastaan.

Ruotsissa ja Suomessa demarijohtoisten hallitustenkin aikana äärioikeistolaisten puolueiden kannatus on mielipidemittauksissa kasvanut samalla kun vasemmistopuolueiden kannatus polkee paikoillaan.

– Vasemmiston kannatuksen kasvu on kiinni siitä, että me ylitämme oikeiston ja mersupersujen lietsoman identiteettien välisen kulttuurisodan.

Haglund muistutti, ettei pelkkä puhe sosiaalisesti oikeudenmukaisesta ekologisesta jälleenrakennuksesta riitä.

– Pitää osoittaa, mitkä ovat ne paikalliset työ- ja koulutuspaikat, jotka korvaavat esimerkiksi turpeenkäytön lakkauttamisesta seuraavan tyhjiön.

Sillanrakentajaksi ilmastopolitiikassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan puolueella on tärkeä rooli sillanrakentajana ilmastokeskustelussa.

– Me tuotiin oikeudenmukaisen siirtymän käsite suomalaiseen keskusteluun. Vastuuta ilmastonkriisin ratkaisemisesta ei voida siirtää yksittäisten ihmisten harteille ja sanoa, että kuluttakaa eri tavalla.

– Tarvitaan ohjausta ja ratkaisuja verotuksessa ja energiassa, painotti Andersson lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Anderssonin mukaan ilmastopolitiikka ja työpaikkojen luonti ovat yhteen sovitettavissa.

– Totta kai ilmastonmuutosta vastaan pitää toimia, mutta samaan aikaan pitää sanoa ääneen, että tarvitaan teollisuus mukaan ilmastopolitiikkaan, hän muistuttaa.

Ei edelleen ydinvoimalle

Ilmastopolitiikan merkitys puolueessa kiteytyi ydinvoimasta ja energiavaihtoehdoista käydyssä keskustelussa. Kokouksessa äänestettiin ydinvoimasta, ja vasemmistoliiton kanta ydinvoimaan säilyi kielteisenä.

Kokoukselle jätetyssä aloitteessa pienydinvoimalat nähtiin ”hyvänä ja nopeana vaihtoehtona ajaa alas fossiilisten polttoaineiden käyttö”.

Vasemmistoliitto seuraa ja selvittää pienten, modulaaristen ydinvoimaloiden kehitystä. Uusia suurydinvoimalahankkeita puolue ei hyväksy.

Puoluekokous äänesti myös turpeen käytöstä. Osa puoluekokousedustajista halusi nopeuttaa turpeen käytön kieltämistä vuoteen 2025 mennessä. Tavoite asetettiin 2030-luvulle.

Vähemmän päästöjä liikenteeseen

Henkilöautoja tarvitaan tulevaisuudessakin, erityisesti haja-asutusalueilla. Fossiiliset polttoaineet halutaan vaihtaa biokaasuun ja muihin kestäviin biopolttoaineisiin, lisäämällä hybridi- ja sähköautoilua sekä kehittämällä vety-teknologiaa.

Lentoliikennettä halutaan verottaa. Verotuksen pitäisi olla ensisijaisesti globaalia. Jos tämä ei etene, verotus tulee säätää EU:n tasolla tai kansallisesti.