Touko Hujanen

Suuri osa ensikertaisia

Vasemmistoliiton puoluekokous harjoitteli eilen äänestyskapulan käyttöä äänestämällä kokoukseen osallistumiskerroista.

Peräti 120 kokousedustajaa on ensikertalaista paikalla Kuopion yhdeksännessä puoluekokouksessa. Toista tai kolmatta kertaa on 77 eli kaksi kolmasosaa edustajista.

Vajaa 20 kokousedustajaa on ollut kaikissa yhdeksässä kokouksessa.

Vasemmistoliiton puolueaktiivit aloittivat puoluekokouksensa Kuopiossa eilen poikkeuksellisen hyvissä ja vapautuneissa fiiliksissä, suorataan kepeässä tunnelmassa.

Puoluekokouksen ensimmäisen päivänä kuultiin Kuopion Musiikkikeskuksen puhujapöntöstä ihastuneita kommentteja.

– Onpas superkivaa olla täällä, sanoi puoluekokousedustaja Anna Mäkipää.

ILMOITUS

– Ihana nähdä täällä teitä kaikkia. Ihan liian harvoin nähdään, hehkutti puolueen varapuheenjohtajaksi pyrkivä pirkanmaalainen Minna Minkkinen.

Hämeestä puolueen varapuheenjohtajaksi pyrkivä Janne Nieminen pisti paremmaksi:

– Fantastista olla täällä.

Musiikkikeskuksen sali raikui tiuhaan toistuvista aplodeista, puhujasta riippumatta. Kokouksen puheenjohtaja Erkki Virtanen letkautti taputusten tuovan mieleen jo 1970-luvun.

Voittajan fiilikset

Puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kiteytti tärkeimmät puoluekokouksen tunnelmantekijät kerratessaan kuluneen puoluekokouskauden tapahtumia.

– Olemme voittaneet kahdet valtakunnalliset vaalit!

Andersson valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi Oulussa kesäkuussa vuonna 2016. Hän sai tuolloin selvän tuen jäsenäänestyksessä.

Viimeisimmät vaalivoitot ovat olleet vasemmistolle harvinaista herkkua koko puolueen 30-vuotisen historian ajan. Puolueen kansanedustajien määrä nousi kevään vaaleissa neljänneksellä 16:sta kevään eduskuntavaaleissa.

Puolue säilytti myös meppipaikkansa Silvia Modigin noustessa parlamenttiin. Meppi Merja Kyllönen veti raskaan presidentinvaalikampanjan, ja vasemmistoliitolla oli tarjota vaihtoehto.

Kirsikkana puolueen kakussa ovat merkittävät opetusministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut Rinteen punavihreäksikin mielletyssä hallituksessa.

Aktiiviporukka uudistuu

Vasemmistoliiton ei tarvitse hävetä jäsenmääräänsä aikana, jolloin puolueisiin kiinnittyminen ei ole kovin trendikästä.

Puolueen jäsenmäärä on jatkanut kasvuaan.

– Meitä on nyt yli 11 000, ja yli puolet meistä on liittynyt vuoden 2011 jälkeen, hehkutti Andersson.

Jäseniä on liittynyt puolueeseen etenkin perussuomalaisten jytkyn jälkeen vuonna 2011 sekä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen vuonna 2015. Vuotta myöhemmin jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta toi uusia jäseniä.

Syytä olla ylpeitä saavutuksista

Oppositio on syyttänyt Rinteen hallitusta saamattomuudesta. Andersson listasi pitkän listan onnistumisia, vasemmistoliitolle tärkeitä asioita.

– Toisin kuin oppositio väittää, on hallitus jo ryhtynyt toimeen monien keskeisten vaalilupausten toteuttamiseksi.

Andersson hehkutti aktiivimallin purkamista ja ensi vuoden elokuusta lähtien tulossa olevaa lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen.

Sosiaaliturvaa ja luonnonsuojelua

Hallitus nostaa takuueläkkeiden, kansaneläkkeiden, lapsilisien, yksinhuoltajakorotuksen ja opintotuen huoltajakorotuksen tasoa vuodenvaihteesta alkaen.

– Ensi vuonna toteutuvat historiallisen suuret lisäpanostukset luonnonsuojeluun ja ammatillinen koulutus saa jo ensi vuonna 100 miljoonaa uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen, totesi Andersson avajaispuheessaan.

Suuri osa ensikertaisia

Vasemmistoliiton puoluekokous harjoitteli eilen äänestyskapulan käyttöä äänestämällä kokoukseen osallistumiskerroista.

Peräti 120 kokousedustajaa on ensikertalaista paikalla Kuopion yhdeksännessä puoluekokouksessa. Toista tai kolmatta kertaa on 77 eli kaksi kolmasosaa edustajista.

Vajaa 20 kokousedustajaa on ollut kaikissa yhdeksässä kokouksessa.