Lehtikuva/Markku Ulander

Huuhkajat otti ensi kertaa paikan futiksen arvokisoissa – Liechtenstein kaatui varmalla pelillä 3–0. Teemu Pukki onnistui kahdesti ja Jasse Tuominen kerran.

Töölön futisstadion oli tänä iltana täpötäynnä, kun Suomen futismaajoukkue ryhmittyi EM-karsintapeliin Liechtensteinia vastaan. Voitolla tiedettiin irtoavan paikka ensi kesän EM-turnaukseen, tasapeli tai tappio jättäisi ratkaisun maanantain Kreikka-pelin varaan.

Huuhkajat ei jättänyt asiaan mitään epäselvyyttä. Ensiminuuteista lähtien ote oli täysin suomalaisilla, 9 804 katsojan edessä nähtiin oikealla tavalla määrätietoinen ryhmä. Tunnelma oli odottavan latautunut ja katsomo kannusti vahvasti.

Jo 6. minuutilla Pyry Soiri siirsi pallon läheltä vastustajan pömpeliin, mutta tilanteen rakentelussa Jasse Tuominen oli lipsahtanut paitsion puolelle. Ranskalaistuomari oikeutetusti hylkäsi maalin.

Painostus jatkui lujana ja vihdoin 21. minuutin kohdalla verkko soi. Teemu Pukin kudista pallo kimmahti Jasse Tuomisen jalkoihin, joka jatkoi hallitusti pallon sisään vasemmasta etukulmasta. Se oli nuorukaisen ensimmäinen maali EM-karsinnassa – ja millaiseen paikkaan! Yleisö tanssi ja mylvi korvia huumaavasti.

Huuhkajien täyshallinta kirposi hivenen ensipuoliskon loppua kohden. Liechtenstein avasi peliään saaden yhden kulmapotkun ja yhden laukauksenkin Lukas Hradeckyn vartioimaa Suomen maalia päin. Suurempaa vaaraa niistä ei koitunut. Sen sijaan Robin Lod oli viedä (42. min.) Suomen 2–0-johtoon, mutta lähipusku suuntautui yli maalin. Myös Pukki laukoi terävästi.

ILMOITUS

Toisen puoliajan aluksi Tuominen puski kulmapotkusta, mutta vain tolppa kolahti. Katsomossa huokaistiin syvään. Ja 55. minuutin paikkeilla Lodin veto meni vain täpärästi vasemmalta ohi.

Maali roikkui koko ajan ilmassa, tilanteita piisasi. Sitten 63. minuutilla Pyry Soiri murtautui vasemmalta röyhkeästi rangaistusalueen puolelle, eikä vastustajan pakki voinut muuta kuin pyyhkäistä häneltä jalat alta: rankkari!

Teemu Pukki nappasi pallon jo tutusti kainaloonsa, keskittyi tovin, harhautti ja laukoi varmasti vasemmalta sisään. 2–0-maali vapautti niin kentällä kuin lehtereillä, ja voitto alkoi häämöttää – semminkin kun Liechtensteinin otteet pysyivät kovin vaisuina. Maali oli Pukille jo EM-karsintojen kahdeksas.

Kapteeni Tim Sparv teki 70. minuutin jälkeen kentällä tilaa Joni Kaukolle, ja Sparv palkittiin sankoin aplodein. Yleisön puolella fanit lähestyivät euforisia tiloja.

Loppusinetti tuli 75. minuutin kohdalla. Hienosta pystysyötöstä Pukki jatkoi hyvällä laukaisulla, jonka veskari torjui eteensä, ja Pukki jatkoi paluupallon valppaasti verkkoon. Enää vartti oli pelaamatta ja Suomi tavoittamattomalla karkumatkalla.

Loppuhetkillä Soiri vaihdettiin Simon Skrabbiin ja Pukki Rasmus Karjalaiseen. Kentältä lähteneet tähdet huomioitiin kiitollisin kättentaputuksin.

Kolmen minuutin lisäajan päälle ranskalaistuomari Jean Benoit vihelsi pilliin. Suomi oli vienyt pitkäaikaisen unelman maaliin ja EM-turnaukseen pääsy oli nyt varmaa.

Kenttäkuuluttaja oli varoittanut yleisöä juoksemasta pelin jälkeen kentälle, mutta loppuvihellyksen soidessa mikään ei estänyt tuhansia faneja rynnistämästä areenalle. Kansanjuhla velloi villinä ja pelaajat jäivät yleisömeren puristuksiin. Vakavampaa ei onneksi koitunut, tunnelmat olivat iloisia ja valtavan helpottuneita: vihdoinkin kisoissa!

Töölön futisstadionin yllä paukkui näyttävän värikäs ilotulitus. Helsinki ja koko suomalainen futiskansa sai keinua yhteisessä voiton huumassaan. Piakkoin katseet kuitenkin siirtynevät jo ensi kesän EM-kisojen lohkoarvontoihin – ja sitten itse kisoihin.

Tämähän oli vasta välitavoite.