Jarno Mela

Suomen on mahdollista saavuttaa erittäin kunnianhimoinen tavoite. Se vaatii puheiden sijaan tekoja.

Suomen tulee tehdä enemmän päästövähennyksiä, jos hallitus haluaa tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2035 toteutuu, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä. Luonnonvarakeskuksen perjantaina julkaisemat hiilinielulaskelmat osoittavat, että nieluluvut ovat huomattavasti pienemmät kuin aiemmin kerrotut.

– Asiaa pitkään seuranneille poliitikoille uusien lukujen ei pitäisi olla täysi yllätys, mikäli he ovat olleet perillä nielukysymyksiin liittyvistä epävarmuuksista. Liian suurista nielulaskelmista ovat varoittaneet useat tutkijat ja kansalaisjärjestöt, Kivelä sanoo.

Hiilineutraalius tarkoittaa, että kasvihuonepäästöt ja hiilinielut ovat yhtä suuret.

– Tavoitevuosi on edelleen sama, mutta keinoja tulee punnita uudestaan. Hiilineutraalius vuonna 2035 on edelleen mahdollinen, Kivelä toteaa.

Kivelä luettelee useita uusia ilmastotoimia, joihin vasemmistoliitto on valmis. Ympäristölle haitallisista tuista voidaan karsia lisää esimerkiksi luopumalla päästökauppakompensaatiosta. Myös turpeen verotuki tulee ajaa asteittain alas ja samalla taata reilu siirtymä turvetuottajille. Metsänomistajia voidaan kannustaa tuilla pidentämään hakkuukiertoa, mikä kasvattaa hiilinielua. Samalla metsistä saadaan ulos enemmän järeää tukkipuuta, josta voidaan tehdä pitkäaikaisia puutuotteita.

Kivelä huomauttaa, että niin ympäristö- kuin taloustieteilijöiden mukaan pahin vaihtoehto on olla tekemättä mikään. Näin ollen pelottelut ilmastotoimien vaikutuksista ihmisten arkeen ja Suomen talouteen ovat vailla pohjaa.

– Nyt on lähdettävä rohkeasti tekemään uudistuksia, joilla Suomesta saadaan tehtyä maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Se on ainoa vastuullinen vaihtoehto, Kivelä sanoo.