IPS/Tobore Ovuorie ja Yemisi Onadipe

Myydyt lapset eivät koskaan pääse edes kouluun.

– Ihmiskauppa on sitä, että nainen viedään Nigeriasta toiseen maahan prostituoiduksi tai tekemään jotain muuta laitonta työtä, joka ei ole hyväksi ihmiselle, lagosilainen moottoripyöräkuski Kingsley Chidiebere vastaa kysymykseen, mitä ihmiskauppa on.

Saman vastauksen saisi lähes kaikilta nigerialaisilta. Ihmiskauppa on yhtä kuin naisten ostaminen ja myyminen. Harva tietää, että vaikka enin osa ihmiskauppaa onkin naisten kansainvälistä prostituutiota, myös nigerialaisia lapsia kaupataan suurin määrin Nigerian sisällä ja muihinkin maihin.

Nigerian kansallisen ihmiskaupan vastaisen viraston viiden vuoden takaisen raportin mukaan Nigeriassa löydetyistä ihmiskaupan uhreista 28 prosenttia oli lapsia ja 21 prosenttia miehiä. Kaupattujen lasten keski-ikä oli 15 vuotta.

Lapsikauppa on Nigerian kolmanneksi yleisin rikostyyppi huumekaupan ja talousrikosten jälkeen.

YK:n huume- ja rikostoimiston (Unodc) raportin mukaan taas Nigeriassa vuosien 2012–2014 aikana havaituista ihmiskaupan uhreista vain 42 prosenttia oli aikuisia ja loput 58 prosenttia lapsia.

Kotiapulaisesta kotiorjaksi

Unescon mukaan lapsikauppa on ollut Nigerian kolmanneksi yleisin rikostyyppi, heti huumekaupan ja talousrikosten jälkeen. Sitä edistävät monet tekijät: köyhyys, korruptio, sotilaalliset konfliktit, ilmastonmuutoksesta johtuva muuttoliike ja kulutusyhteiskunnan ihailu.

ILMOITUS

Lapsia myydään ennen muuta kotiavuksi, oikeastaan siis kotiorjiksi, ja monissa tapauksissa he joutuvat kärsimään myös ruumiillisesta pahoinpitelystä.

Käytännössä kaikilta koulunkäynti jää pelkäksi haaveeksi. He eivät opi lukemaan ja kirjoittamaan, vieraista kielistä puhumattakaan, joten he ovat täysin omistajiensa armoilla.

Kun tämän jutun toimittajat haastattelivat Lagosin kaduilla koulutuntien aikaan kohtaamiaan lapsityöläisiä, harvat pystyivät kertomaan ikänsä eivätkä kaikki muistaneet, mistä kylästä alun perin olivat kotoisin. Töitä tekevien lisäksi kaduilla on orjan asemassa olevia kerjäläisiä, jotka tilittävät kaikki kerjäysansionsa omistajilleen.

Orjuudesta raportoiva vuoden 2018 Global Slavery Index Report rankkaa Nigerian orjien määrässä 167 valtion joukosta sijalle 32. Raportin mukaan Nigeriassa on peräti 1,38 miljoonaa orjaa, ja maa onkin Afrikan mantereen johtavia orjavaltioita.

Englanninkielinen versio