Lehtikuva/Laura Ukkonen

Riku Aalto: Tavallista vaikeampi tulokierros.

Meneillään olevat työehtoneuvottelut ovat Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan tavallista vaikeammat. Neuvottelut aloitettiin joillakin aloilla jo alkusyksystä.

– Neuvotteluja käydään useassa pöydässä. Missään ei tunnu päästävän niin pitkälle, että neuvottelutuloksia olisi syntymässä.

Pelkästään kiky-tuntien poisto osasta sopimuksia tietää haasteita, mutta monessa neuvottelupöydässä työnantajaliitto on esittänyt lopettavansa ammattiliiton jäsenmaksun perinnän suoraan palkasta.

– Esitys jäsenmaksuperinnän lopettamisesta on mainittu monissa, eri alojen neuvottelupöydissämme. Ei voi välttyä ajatukselta, että asiasta on sovittu Elinkeinoelämän keskusliitossa, Aalto sanoo.

Teknologiateollisuus ry:n ja Teollisuusliiton ns. pääsopimuksen neuvotteluihin esitystä ei kuitenkaan ole tuotu.

ILMOITUS

Kemianalan neuvotteluihin Teollisuusliitto otti aikalisän. Neuvotteluihin palataan Aallon mukaan vasta, kun työnantajapuolta edustava Kemianteollisuus ry poistaa esityksen jäsenmaksuperinnän lopettamiseksi.

– Sitä ennen ei ole mitään edellytyksiä saada neuvottelutulosta aikaiseksi, hän toteaa.

Vuodesta 1968 työnantajat alkoivat periä ammattiliiton jäsenmaksun suoraan työntekijän palkasta. Yhtenä syynä oli, että ammattiliiton toimitsijan tai osaston jäsenmaksukerääjän ”agitointia” työpaikalla saatiin oleellisesti vähennettyä.

Aalto ei muista, että jäsenmaksuperinnän poistamista olisi aiemmin esitetty neuvotteluissa.

Ylityökielto toivottavasti tepsii

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut jatkuvat torstaina. Teollisuusliiton Aalto toivoo, että ylikielto on kasvattanut työnantajan sopimushaluja. Sopimus umpeutui lokakuun lopussa.

– Lakkouhkaa tai muitakaan työtaistelutoimia ei ole ylityökiellon lisäksi vielä mietitty. Toivotaan, että se riittää neuvottelutuloksen saamiseen. Toki valmiustila on olemassa.

Teollisuusliiton julistama ylityökielto alalla alkoi 5. marraskuuta teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan, malmikaivosten sekä puolustusministeriön työpaikoilla.

Ylityökielto osuu eri tavoin työnantajiin. Joihinkin asialla ei ole minkäänlaista merkitystä, mutta joissakin yrityksissä koko tuotanto on riippuvainen ylitöistä.

Viime perjantaina ylityökieltoa päätettiin jatkaa 24. marraskuuta saakka. Samalla työtaistelu laajenee tekniseen huoltoon ja kunnossapitoon.