Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, aktiivimallin leikkurit poistuvat ensi vuoden alussa.

Eduskunnasta ei löytynyt tiistaina enää yhtään aktiivimallin leikkureiden kannattajaa, kun käsittelyssä oli hallituksen esityksen lähetekeskustelu. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) laittoi jo kesällä haukutun mallin purkamisen käyntiin.

– Kuulostaa siltä, että eduskunta on varsin yksimielinen tämän esityksen kanssa, Pekonen tiivisti reilun tunnin mittaisen keskustelun annin.

Erityisesti kokoomuksen leiristä kuuluneet vaatimukset korvaavista työllistämistoimista turhauttivat Pekosta. Hän huomautti, että työ- ja eläkeministeriön (TEM) tilaamassa tutkimuksessa ei löydetty mitään numeerisia vaikutuksia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi huomautti omassa puheenvuorossaan, että kaikki mallin pelätyt vaikutukset toteutuivat. Se kohdistui mekaanisesti reilusti yli 100 000:een työttömään ja erityisesti kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Mustajärvi oli tyytyväinen, että vuodenvaihteessa aktiivimalli päätyy kelvottomien lakien hautuumaalle.

– Toivotan sille hauskat hautajaiset, Mustajärvi letkautti.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton Mai Kivelä huomautti Mustajärven tavoin, että mallista tuli mekaaninen työttömyysturvaleikkuri.

– Edellisen hallituksen esityksistä moni oli huono, mutta aktiivimalli oli luokaton, hän sanoi.

Kokoomuksen täyskäännös

Hallituspuolueiden riveissä riemua herätti kokoomuksen kansanedustajan Terhi Koulumiehen puheenvuoro, jossa hän sanoi olevansa iloinen aktiivimallin leikkureiden poistumisesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoikin, että kokoomuksen työllisyyspolitiikan pääideologi Juhana Vartiainen on puolustanut aktiivimallia raivoisasti. Arhinmäki kummastelikin kokoomuksen suunnanmuutosta.

– Te (kokoomus) olette vastustaneet koko syksyn tämän poistamista. Nyt teette täällä täyskäännöksen ja kehutte tätä asiaa (leikkurin poistoa). Mutta tulihan sieltä teidän uusi mallinne, se on työttömyysturvan korottamisen vastustaminen, Arhinmäki sanoi.

Sosiaalidemokraattien Pia Viitanen huomautti niin ikään, että vielä syyskuussa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti kannattavansa aktiivimallia.

– Mitä mieltä kokoomus nyt on aktiivimallista? Tulee tunne, että kokoomusta hieman harmittaa pistää tämä salarakas roskakoriin.

Kokoomuksen Timo Heinonen vastasi eduskunnalle seuraavassa puheenvuorossa.

– Me emme jää kaipaamaan aktiivimallia tai sen leikkuria, eikä meillä tule aktiivimallia ikävä.

Lisää rahaa palveluihin

Eduskuntakeskustelussa viitattiin monta kertaa TEM:n tilaamaan tutkimukseen. Siinä aktiivimallille ei kyetty löytämään työllisyysvaikutuksia eri syistä johtuen. Mallin käyttöönoton jälkeen te-palveluiden käyttö lisääntyi, mutta niihin suunnattiin myös lisää rahaa.

Sen tutkimus vahvisti, että leikkurin uhriksi päätyi useimmin juuri heikoimmassa asemassa olevat työttömät.

Lue lisää: Andersson aktiivimallista: Kyse paljon enemmästä kuin täysin epäonnistuneesta työllistämistoimesta – se sotii monen oikeudentajua vastaan

Yhdellä tarkastelujaksolla aktiivimallin leikkuri osui reilusti yli 100 000:een – leikkurin uhrien lopullinen määrä jää arvoitukseksi

Nyt se on tutkittu: Aktiivimallin hyödyt epäselvät, haitat eivät – ”Purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle”