Kai Hirvasnoro

”157 tuntia ilmaista työaikaa ja 30 prosenttia palkasta pois. Meillä olisi moninkertainen kiky.”

Helsingin Ilmalaan kokoontui tiistaina joukko postilakkolaisia ja heidän tukijoitaan ärtsyllä mielellä. Työnantajan esitykset palkkojen huonontamisesta, työajan pidentämisestä ja monista muista työehtojen heikentämisistä herättävät ymmärrettävästi vastarintaa ja tuntuvat loukkaavilta.

Tämä myös tehtiin Postin johdolle selväksi yhtiön pääkonttorin edustalla järjestetyssä mielenosoituksessa.

Pirkanmaalta mielenosoitukseen oli lähdetty bussilla. Pääluottamusmies Leo Harra ja Leksan enkeleiksi itseään kutsunut naisjoukko puhuivat suunsa puhtaaksi.

– Kyllä me olemme vihaisia ja katkeria Postin henkilöstöpolitiikkaan. Tämä on niin syvältä, Harra noitui.

– Jos palkkoja aletaan halpuuttamaan ja työehtoja heikentämään, niin kyllähän se mättää, ja se mättää aika paljon. 30 pinnaa palkkoja alennetaan ja 10 pinnaa työtä lisätään, niin eihän se ole tätä päivää, Harra kiteytti sen, mistä maanantaina alkaneessa työtaistelussa on kysymys.

ILMOITUS

Muut liitot hakevat neuvotteluissa palkankorotuksia, postilaisille esitetään palkanalennusta.

Harra kertoi, että pirkanmaalainen postiväki on 99-prosenttisesti lakon takana.

– Aina löytyy rikkureita, selkärangattomia, mutta kyllä koko porukka on täysillä tässä mukana.

Palkansaajan tavoite ei ole lakkoilu, Harra painotti. Se on keino. Hän sanoi PAUn jäsenten olevan lakossa tasan niin kauan kuin tarvitaan.

– Suomen kansa on meidän puolellamme. Meillä on tähän tahto ja valmiudet.

– Ihan varmasti ensi viikolla rupeaa tulemaan tukea AKT:lta ja muilta ammattiliitoilta täysimääräistä tukea, Harra tiesi kertoa.

Kahdesta tonnista puolet pois

– Lakko on täysin oikeutettu ja periksi ei anneta pätkääkään, Harraa säesti 30 vuotta Postissa työskennellyt Airi Vanninen.

– Lakko on taloudellisesti iso rahallinen menetys, mutta se on nyt kärsittävä, koska jos sinulta lähtee puolet palkasta loppuelämän ajan, niin ei elä millään, jatkoi Virve Ylämononen.

– Meillä on lainoja maksettavana ja olemme suunnitelleet elämämme eteenpäin. Emme me pärjää enää millään, jos meiltä otetaan palkkaa pois.

Posti suurin pudottaja -kylttiä mielenosoituksessa kantanut Ylämononen sanoi, että jos palkasta jää käteen 900 euroa ja asuntolainaan menee 400, niin jäljellä olevan 500:n on riitettävä ruokaan, laskuihin ja muuhun elämiseen.

– Johtajilta voi ottaa 60 000:sta puolet pois, eivätkä he huomaa mitään. Mutta jos 2 000 eurosta viet puolet pois, niin ei hyvää päivää.

Ylitöitä enemmän kuin jaksaa tehdä

– Postin johto voisi opetella puhumaan rehellistä totta. Ihmisille valehtelu saa riittää, vaati Airi Vanninen.

– Kaikkea on valehdeltu postimäärien laskusta ja siitä, kuinka huonosti talolla menee. Eihän talolla mene huonosti.

Eija Jalonen sanoi, että ylitöitä tehdään Postissa jatkuvasti ja paljon. Postia jää jakamatta siksi, että työntekijät eivät enää jaksa niitä jakaa tuntitolkulla.

– 10–12 tuntia ollaan lenkillä ja edelleen olisi postia mitä jakaa, mutta kun ei jaksa niin ei jaksa. Ja postin määrä on muka vähentynyt, tuhahti 20 vuotta Postissa työskennellyt Ylämononen.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, että täytyy lähes kuusikymppisenä tulla osoittamaan mieltä työnantajaa vastaan, kertoi 30 vuotta Postissa työskennellyt Jalonen.

Työajat pitenisivät myös sitä kautta, että lomat lyhenisivät.

– 157 tuntia ilmaista työaikaa ja 30 prosenttia palkasta pois. Meillä olisi moninkertainen kiky, naiset puuskahtivat.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!