Lehtikuva/Jaafar Ashtiyeh

EU-tuomioistuin määräsi sitovasti, ettei siirtokuntien elintarvikkeita saa merkitä ”Made in Israel” -merkinnällä.

Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) ilmoitti tiistaina päättäneensä, että EU:n jäsenmaiden on velvoitettava kaupat merkitsemään selkeästi tuotteet, jotka ovat peräisin Israelin siirtokunnista.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan siirtokunnista peräisin olevien elintarvikkeiden merkitseminen ”Made in Israel” -tunnuksella ei ole sallittua, vaan asiakkaalla on oikeus nähdä niiden alkuperä.

Tuomioistuimen lausunnon mukaan ilman erityistä merkintää kuluttajan on mahdoton tietää, ovatko elintarvikkeet peräisin alueelta, jonne siirtokuntia on vastoin kansainvälistä oikeutta perustettu.

Israel teki tiistaina tappoiskut Gazaan ja Damaskokseen.

EU-tuomioistuimen päätös on ratkaisu valitukseen, jonka siirtokunnissa toimiva israelilainen viinintuottaja teki siitä, että Ranska oli merkinnyt siirtokuntatuotteet.

Ranska oli noudattanut EU-tuomioistuimen aikaisempaa päätöstä, joka suositteli siirtokuntatuotteiden merkitsemistä. Tuomioistuimen tuore päätös ei johtanut valittajan toivomaan lopputulokseen, vaan päinvastoin määräsi merkitsemisen laillisesti sitovaksi.

ILMOITUS

Laitonta asuttamista

Israelin mielestä siirtokuntatuotteiden merkitseminen on epäreilua ja syrjivää. Israelin mukaan muihin maihin, joilla on aluekiistoja, ei kohdisteta samanlaisia sanktioita.

EU:n kanta lähtee siitä, ettei Israelin kohdalla ole kyse kiistellyistä alueista, vaan yksiselitteisesti miehitetyistä alueista. Kansainvälisen oikeuden mukaan miehittäjävalta ei saa asuttaa miehitettyjä alueita.

Lehtikuva/Mahmud Hams

EU on jatkuvasti ilmaissut vastalauseensa siirtokuntien laajentamiselle. EU katsoo, että siirtokuntien rakentaminen on este Lähi-idän rauhanprosessille, koska se tekee mahdottomaksi elinkelpoisen Palestiinan valtion luomisen Israelin rinnalle.

Israel valtasi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Israelin miehitetyille alueille rakentamissa juutalaissiirtokunnissa asuu jo lähes 700 000 israelilaista.

Iskuja Gazassa ja Syyriassa

Israelin konflikti palestiinalaisten kanssa leimahti tiistaina aamunkoitteessa jälleen ilmiliekkiin, kun israelilainen taistelukone ampui ohjuksen Gazan alueella sijaitsevaan asuintaloon. Ohjus surmasi Islamilainen Jihad -järjestön johtoon kuuluvan Bahaa Abu al-Atan ja hänen vaimonsa.

Israelin mukaan Abu al-Ata oli vastuussa useista raketti-iskuista ja sanoi hänen suunnittelevan terrori-iskuja Israeliin.

Israel teki tiistaina iskun myös Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen. Israel laukaisi kolme ohjusta Islamilaisen Jihadin poliittisen johtajan Akram al-Ajourin asuntoon. A-Ajour selvisi iskusta, mutta hänen poikansa ja pojantyttärensä kuolivat.

Israel on viime vuosina vähentänyt aiemmin yleisiä tappoiskujaan palestiinalaisjohtajia vastaan. Nyt pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi valtuuttaneensa iskut.

Israelin vaalit syyskuussa päättyivät lähes tasatulokseen Netanjahun Likud-puolueen ja opposition Sininen ja valkoinen -koalition välillä. Netanjahu epäonnistui hallitustunnusteluissaan, ja nyt ovat meneillään Sinisen ja valkoisen Benny Gantzin vetämät tunnustelut.

Gantz on vaatinut kovempia toimia Gazasta ammuttuja raketteja vastaan. Hän antoi tiistaina tukensa al-Ataan ja al-Ajouriin kohdistetuille iskuille.

Israelin ilmaiskujen jälkeen Gazasta on tiistaina ammuttu jo kymmeniä raketteja kohti Israelia. Israel on vastannut omilla iskuillaan.