Lehtikuva/Markku Ulander

Aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden on määrä poistua ensi vuoden alussa.

Aktiivimalli rikkoi yhden periaatteen suomalaisessa työttömyysturvajärjestelmässä, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Andersson huomauttaa Facebook-kirjoituksessaan, että jo ennen aktiivimallia työttömyysturva oli voimakkaan vastikkeellista.

Anderssonin mukaan työttömyysturvan velvoitteiden rikkomisesta seuraavat karenssit ovat Suomessa poikkeuksellisen ankaria, kun niitä verrataan muihin Pohjoismaihin.

– Velvoitteiden ajatus oli aktiivimallin säätämiseen asti se, että työtön itse voi vaikuttaa niiden täyttymiseen. Olemalla omatoiminen on toisin sanoen ainakin periaatteessa itse voinut huolehtia siitä, että oikeus työttömyysturvaan säilyy, Andersson kirjoittaa.

Tämän periaatteen aktiivimalli kuitenkin rikkoi. Leikkuri iski myös niihin työttömiin, jotka olivat tehneet kaikkensa työllistyäkseen.

– Malli ei katsonut lainkaan sitä, kuinka monta työhakemusta kukin lähetti tai kuinka monelle kurssille yritti päästä, vaan palkitsi nimestään huolimatta ainoastaan heitä, jotka onnistuivat aktiivisuudessaan, Andersson toteaa.

ILMOITUS

Samaan asiaan kiinnitti huomiota myös eduskunnan perustuslakivaliokunta lausunnossaan.

– […]aktiivimalli leikkasi työttömän toimeentuloa hänestä riippumattomista syistä, eli sen perusteella onko sopivaa lyhytaikaista työtä ollut tarjolla tai onko viranomaisilla ollut riittävästi resursseja järjestää kursseja.

Andersson kirjoittaa saaneensa aktiivimallista palautetta kaikkialla Suomessa. Hän huomauttaakin, että siinä on kyse paljon enemmästä kuin täysin epäonnistuneesta työllistämistoimesta.

– Se koskettaa suomalaisia laajasti siksi, että se sotii niin monen oikeudentajua ja työttömyysturvan perusperiaatteita vastaan.

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun aktiivimallin purusta. Hallituksen lakiesityksen aktiivimallin leikkurin purusta on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.

– Aktiivimallin purkaminen oli selkeä lupaus, jonka vaaleissa annoimme suomalaisille. Se oli myös vasemmistoliiton kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle. Nyt laki on käsittelyssä eduskunnassa ja toteutamme tämän tärkeän lupauksen, Andersson päättää kirjoituksensa.