Työelämään tarvitaan lisää varmuutta. On selvää, että työelämän kasvava epävarmuus heijastuu sekä ihmisten elämään että yhteiskuntaan. Elämme tilanteessa, jossa työehtoja ja palkkaa heikennetään niin työehtoshoppailulla kuin työsopimusten kiertämisellä.

Työn murros ja globalisaatio ovat jakaneet ihmisiä voittajiin ja häviäjiin.

Nykytilanteen absurdiutta kuvaa postilaitoksen tilanne. Postin palveluita kovaa vauhtia alasajava johto haalii korkeaa palkkaa ja palkkioita itselleen samaan aikaan, kun yritystä pystyssä pitävien työntekijöiden työoloja ja -ehtoja heikennetään.

Posti haluaa alentaa työntekijöidensä palkkoja 1 600 euroon vaihtamalla työehtosopimusta. Mikä tarkoittaa, että jatkossa osan heidän toimeentulostaan maksaisi Kela, eli veronmaksajat. Samaan aikaan suurituloiset valittavat veroista ja haikailevat yövartijavaltiota.

Luottamuksella työelämään on valtava merkitys eriarvoisuuden kasvun taittamisessa. Voiko luottaa siihen, että palkalla tulee toimeen? Voiko luottaa siihen, että työ ja sen ehdot on järjestetty niin, että työtä jaksaa tehdä pitkään? Voiko luottaa saavansa arvostusta tekemästään työstä?

ILMOITUS

Kun nämä perusasiat heikkenevät, heijastuu se koko yhteiskuntaan. Tätä ei oikeisto tunnu ymmärtävän koskaan.

Silloin kun palkalla ei tule toimeen, tulee hyvinvointivaltiossa yhteiskunta vastaan. Jos työn ehdot ja järjestely on luokatonta, näkyy se usein työntekijän terveydessä ja pahimmillaan ajaa varhaiseläkkeelle. Samaan aikaan samainen oikeisto valittaa kasvavista julkisista menoista.

Kunnon työehdot, palkka ja arvostus ovat kytköksissä moniin merkittäviin yhteiskunnallisiin haasteisiin kansanterveydestä eriarvoisuuden kasvuun.

Työehtosopimuskierroksella työntekijöillä ja heidän edustajillaan on vastassaan niitä, jotka eivät millään osaa nähdä tätä tai niin sanotun alemman portaan työtä tekevien ihmisten työn arvoa. Tämä onkin yksi aikamme isoimmista haasteista.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!