Lehtikuva/Roni Rekomaa

Järki voitti, iloitsee liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Rauman kaupunginvaltuusto hylkäsi maanantai-iltana ruoka- ja puhtauspalveluiden ulkoistamissuunnitelman äänin 24–19. Liikkeenluovutuksesta luopumista esitti Rainer Lehti (sd.) ja häntä kannatti Tapio Ailasmaa (vas.).

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:läiset vastustivat palveluiden ulkoistamissuunnitelmia kaksipäiväisellä lakolla 7.–8. marraskuuta. Kaupunki aikoi ulkoistaa sosiaali- ja terveystoimialan ruoka- ja puhtauspalvelut vuoden 2021 alusta lukien. Työntekijöiden mukaan päätös olisi tarkoittanut työehtosopimuksen vaihtumista ja työehtojen heikkenemistä. Se olisi tehnyt ison loven runsaan sadan pienipalkkaisen laitoshuoltajan ja ruokapalveluntyöntekijän kukkaroon.

Kaupunginhallitus oli viikko sitten ulkoistamissuunnitelman takana.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on tyytyväinen Rauman kaupunginvaltuuston päätökseen säilyttää sosiaali- ja terveysalan ruoka- ja puhtauspalvelut kaupungin omana työnä.

– Järki voitti. Toisin kuin kaupunginhallitus, valtuusto näki, millaisia uhkakuvia palvelujen ulkoistaminen saattaisi tuoda tullessaan. Valtuusto ymmärsi, että ulkoistaminen olisi lyhytnäköinen ratkaisu. Sote-uudistuksen myötä maakunnan ei tarvitse ottaa soten siivous- ja ruokapalveluita hoidettavakseen, jos Rauma itse tekee palveluista sopimuksen yrityksen kanssa, Niemi-Laine sanoo.

ILMOITUS

Hän kiittää kaikkia Rauman lakkoon ja ulosmarssiin osallistuneita.

– Me voitimme ja näytimme, että taistelulla oli merkitystä.

Niemi-Laine sanoo, että nyt kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät voivat edelleenkin tehdä työtään samanarvoisina. Jos osa palveluista olisi ulkoistettu, olisi se merkinnyt kahden kerroksen järjestelmää. Samaa työtä olisi tehty erilaisin, toisistaan huomattavasti poikkeavin työehdoin.