Jussi Joentausta

Kielletyn uusnatsijärjestön aktiivit jatkavat avoimesti toimintaansa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo ihmettelee, miksi kielletyn järjestön uusnatsit saavat osoittaa mieltä. Viikonloppuna muutama kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliike -uusnatsijärjestön jäsentä järjesti mielenosoituksen Helsingin keskustassa.

Honkasalon mukaan uusnatsit olivat varustautuneet ”Kohti Vapautta!” -järjestön tunnuksilla. ”Kohti Vapautta!” -liike kertoo sivuillaan avoimesti olevansa kansallissosialistinen liike, jonka tavoitteena on kansallissosialistinen Suomi ja ”väestöllisten ongelmien” korjaaminen, Honkasalo kirjoittaa kotisivuillaan. Liikkeen taustalla ovat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet.

– Tuntuu hyvin vaikealta ymmärtää, miksi PVL:n uusnatsien julkiseen toimintaan ei kyetä tai haluta puuttua. Toimimattomuus ei näytä hyvältä, ja lähettää huolestuttavan viestin. Odotettavissa on, että tulevanakin itsenäisyyspäivänä pääkaupunkimme kaduilla juhlapäivää häpäisevät hakaristilippuja kantavat uusnatsit.

Honkasalo huomauttaa, että viime viikonlopun tempaus oli ajoitettu niin kutsutun ”Kristalliyön” vuosipäivälle. Vuonna 1938 natsi-Saksassa järjestettiin 9. marraskuuta juutalaisiin kohdistunut väkivaltaorgia. Tapahtumaa alettiin kutsua kristalliyöksi katujen täytyttyä rikottujen ikkunoiden lasista.

Honkasalon mukaan poliisin reagoimattomuus antaa ikävän signaalin.

– Natsit valmistautuvat näkyvään toimintaan, ja tavalliset helsinkiläiset saavat jälleen varautua siihen, että demokratiaa vastustava väkivaltainen ääriliike saa marssia heidän kotikaupunkinsa kaduilla. Näin ei pitäisi olla, Honkasalo toteaa.

Uusnatsit kertovat avoimesti sivuillaan järjestävänsä kansallissosialistisen marssin itsenäisyyspäivänä. Viime joulukuussa uusnatsit käyttivät provosointikikkana natsi-Saksan hakaristilippuja. Ne poliisi takavarikoi vasta kun marssi oli saapumassa Hakaniemeen.