Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Valetiedon keksiminen joulujuhlapäätöksestä oli uusin pohjanoteeraus siinä, miten vanha valtapuolue liehittelee perussuomalaisten kannattajia.

Siitä alkaa olla kymmenkunta vuotta, kun oikeistopopulismin noustessa nähtiin vaara, että kannatuksen menettämisen pelossa vakiintuneet vanhat puolueet omaksuvat sen tavat ja menetelmät. Aika monta vuotta on siitäkin, kun nähtiin näin todella käyvän.

Tätä ei silti olisi uskonut näkevänsä:

Maaseudun Tulevaisuus kertoi perjantaina koulun joulujuhlan kirkossa olevan lainvastainen. Se loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta, totesi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen antamassaan ratkaisussa, joka koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa. Koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen.

Oikeistopoliitikot lähtivät uutisesta laukalle, jota ainakin järkevimmät saattavat nyt jo hävetä. He tulkitsivat apulaisoikeusasiamiehen kieltäneen joulukirkot ja hurmahenkisimmät uskonnon harjoittamisen ja kaikki vanhat perinteet. Siitähän ei ole kyse. Joulukirkossa saa edelleen käydä ja Enkeli taivaan laulaa, mutta kaikille yhteistä syyslukukauden päättävää joulujuhlaa ei saa järjestää kirkossa virsineen ja papin puheineen.

Pölösen ratkaisua moitti myös keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni, mutta eniten tekemällä tehdyssä jupakassa itsensä häpäisi kokoomus, josta väärää tietoa levittivät Orpon lisäksi ainakin viime kauden opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja tällä kaudella näkyvään rooliin noussut Timo Heinonen.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson antoi asiassa kokoomuslaisille alkeisopetusta:

Eihän tässä ole kysymys siitä, etteivätkö johtavat kokoomuslaiset osaisi lukea ja ymmärtäisi joulukirkon ja kaikille yhteisen joulujuhlan välistä eroa.

Kuten Petteri Orpo itsekin totesi, kaikesta nostetaan nykyään hirveä haloo.

Ja miksi nostetaan? Siitä yksinkertaisesta syystä, että perussuomalaisten kannatus otti uuden loikan ja kokoomuskin on jäänyt sen jalkoihin.

Perussuomalaisten pelko on kuitenkin typeryyden alku. Kukaan ei siirry perussuomalaisista kokoomukseen tai keskustaan siksi, että niissä muututaan kevytperussuomalaisiksi. Siinä nolaa vain itsensä, ja nyt kokoomus munasi oikein kunnolla.