Anni-Helena Leppälä

Marraskuisena tiistaiaamuna Malmin työväentalon salissa on alkamassa aamujumppa. Poikkeuksellisesti jumppaa vetävät Kävelypässit, jotka kävelemisen lisäksi muun muassa testaavat ihmisten kaatumisriskejä IKINÄ -testillä. Tänään sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on lupautunut testattavaksi.

IKINÄ testaa tasapainoa, kävelyä ja tuolilta nousua. Testistä saadut pisteet kertovat ennusteen toimintakyvyn alenemisen riskistä, eli kaatumisriskiennusteen.

Pekonen saa testistä lähes täydet pisteet, joten riskiä toimintakyvyn alenemisesta ei ole näköpiirissä.

Kävelypässit kutsuvat itseään askelmiljonääreiksi.

Tervehdyksessään eläkeläisille Pekonen sanoo, että hyvinvointivaltion vahvistamisen ohella ikäystävällisyyden lisääminen on hallitukselle erittäin tärkeä tavoite.

Lisäksi hän toteaa, että hallitus tulee vahvistamaan perus- ja vanhuspalveluja sekä säätämään vanhuspalvelulakiin hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksen.

ILMOITUS

Hallitus aikoo myös laatia poikkihallinnollisen ikäohjelman ja perustaa vanhusasiainvaltuutetun tehtävän ja toimiston.

– Parannamme perusturvaa. Ensi vuoden alussa kansaneläkettä korotetaan kolmellakymmenelläneljällä eurolla ja takuueläkettä viidelläkymmenellä eurolla kuukaudessa. Yli 600 000 eläkeläistä tulee saamaan korotuksen eläkkeeseensä. Edellisestä kansaneläkkeen tasokorotuksesta on aikaa jo kymmenen vuotta, joten nyt oli syytä tehdä asialla edes jotain.

Pekonen sanoo, että toimia ikäystävällisen yhteiskunnan eteen tarvitaan edelleen lisää ja siinä myös kansalaisilla ja eläkeläisten yhdistystoiminnalla on merkittävä rooli.

– Liikkuminen vahvistaa myös mielen hyvinvointia ja muistia ja tarjoaa mahdollisuuksia tavata muita ihmisiä. Kävelypässien toiminta on erittäin hieno esimerkki kaikesta siitä, mihin hallituskin ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä tähtää.

Elinajanodote kasvaa

Kävelypässien tavoitteena on muun muassa pyrkiä nostamaan elinajanodotetta.

– Kun minä synnyin, niin elinajanodotteeni oli noin viisikymmentä vuotta. Olen elänyt jo melkein neljännesvuosisadan enemmän. Vuonna 2016 syntyneillä miehillä elinajanodote oli 78,6 ja naisilla 84 vuotta. Tavoitteemme on, että miehet kaventavat tuota sukupuolien välistä eroa, mutta toivomme samalla myös naisten ottavan lisävuosia, kertoo Antti Honkonen.

Idea Kävelypässeistä syntyi, kun Eläkeläiset ry:n tiedotussihteerin toimesta eläkkeelle jäämässä ollut Pekka Isaksson ilmoitti työtovereilleen kävelevänsä Helsingistä Poriin Eläkeläiset ry:n retkeilypäiville, eikä ainoastaan ”kohti Poria”, joka oli järjestön kävelykampanjan tunnus.

Aarno Jalonen

Kesäkuussa 2015 ensimmäiselle 250 kilometrin mittaiselle taipaleelle lähtivät Isaksson, Honkonen ja Aarno Jalonen. Lisäksi Pertti Vuorio paikkasi Jalosen yhden päivän poissaolon.

Käveleminen ei ole pelkästään terveellistä vaan myös mielekästä yhteistä tekemistä. Yli miljoona askelta vuodessa ottavat Kävelypässit kutsuvat itseään askelmiljonääreiksi. Sellaiseksi tuleminen vaatii keskimäärin vain noin puolentoista kilometrin mittaista päivittäistä kävelyä. Kävelypässeissä onkin useita askelmiljonäärejä, jopa monimiljonäärejä.

– Käveleminen on hitsin mukavaa yhdessä, ja onhan se mukavaa yksinkin, Isaksson huomauttaa.

Nykyisin ryhmässä on yhdeksän jäsentä.

– Olemme olleet hyvin maltillisia ryhmän jäsenmäärän suhteen, koska pitkät kävelyt eivät sovi oikein joukkotapahtumiksi logistiikan, majoitusten ja ruokailujen järjestämisen hankaluuden ja kustannusten vuoksi.

Samalla taipaleella

– Porin kävely osoittautui niin mainioksi kokemukseksi, että olemme yhä samalla taipaleella, vain tiet ja päämäärät ovat vaihtuneet Isaksson sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2017 Kävelypässit kävelivät sata päivää Sotkamoon satavuotiaan Suomen kunniaksi ja kesäkuussa 2018 sisällissodan muistoksi Hyvinkäältä Tammisaareen.

Parhaillaan Pässit ovat liikkeellä Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlien kunniaksi. Kävely alkoi 31.5. Tampereelta. Pässit ovat kävelleet jaksoissa koko radanvarren. Pisimmät päiväetapit ovat olleet 30 kilometrin mittaisia, keskimäärin kerralla on kuljettu 20 kilometriä, joka on Pässien tavanomainen päivämatka yhteisissä kävelytempauksissakin.

Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhla 4.12. Kulttuuritalolla.

Kävelypässit verkossa