Taneli Hämäläinen

Vasemmistoliiton edellinen puoluekokous pidettiin Oulussa kesällä 2016. Puolueen tilanne oli silloin huomattavan erilainen kuin nyt Kuopion kokouksen alla.

Vasemmistoliitto uusi koko johtonsa kesäkuussa 2016 Oulun puoluekokouksessa. Paavo Arhinmäki väistyi puheenjohtajan paikalta seitsemän vuoden jälkeen, ja puolueen johtoon nousi Li Andersson. Anderssonin valinta varmistui ennen puoluekokousta järjestetyssä jäsenäänestyksessä, jossa hän oli selvästi suosituin.

Varapuheenjohtajiksi Oulussa valittiin Hanna Sarkkinen, Juho Kautto ja Veronika Honkasalo. Valintahetkellä vain Sarkkinen oli kansanedustaja, mutta viime kevään eduskuntavaaleissa Kautto ja Honkasalo nousivat myös eduskuntaan. Puoluesihteeriksi nousi tutkija Joonas Leppänen, joka voitti ratkaisevassa äänestyksessä Risto Kalliorinteen.

Puoluekokouksen jälkeen puoluejohto käynnisti uudistumisohjelman. Samalla uudella johdolla oli edessä mittava vaalisuma. Kuntavaalit häämöttivät heti reilun vuoden päässä, sen jälkeen vuorossa oli presidentinvaalit, ja puoluekokouskauden päätti eduskunta- ja eurovaalit.

Kuntavaaleista käynnistyi vaalivoittojen aika, kun vasemmistoliitto onnistui nostamaan kannatuksensa 8,8 prosenttiin. Eduskuntavaaleissa kannatus oli jäänyt 7,1 prosenttiin, ja vaikka kunta- ja eduskuntavaaleja ei suoraan voi verrata, oli tulos erinomainen.

Presidentinvaaleihin vasemmistoliitto päätti asettaa oman ehdokkaansa, ja ehdolle asettui tuolloin europarlamentissa istunut Merja Kyllönen. Kyllönen puhui kampanjassaan paljon ilmastonmuutoksesta suurena turvallisuusuhkana. Alkuvuodesta 2018 viesti ei vielä uponnut, kun istuva presidentti Sauli Niinistö huudettiin jatkokaudelle heti ensimmäisellä kierroksella.

ILMOITUS

Ennen eduskuntavaaleja vasemmistoliitto julkisti uuden ilmeen. Puolueen logo meni uusiksi, ja samalla uusittiin koko visuaalinen ilme.

Puolue oli eduskuntavaaleihin asettanut tavoitteeksi kymmenen prosentin kannatuksen. Siitä jäätiin selvästi, mutta nappiin mennyt ehdokasasettelu toi neljä lisäpaikkaa eli selvän vaalivoiton. Nyt vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa.

Heti eduskuntavaalien jälkeen katseet piti vielä kääntää eurovaaleihin. Vaikeista asetelmista huolimatta puolue piti lopulta helposti paikan, ja europarlamenttiin nousi Silvia Modig. Modig putosi eduskunnasta, kun jäi Helsingissä todella kovalla listalla neljänneksi. Heti eduskuntavaalien jälkeen Modig ilmoitti lähtevänsä eurovaaleihin, ja mepin paikka irtosi lopulta 51 844 äänellä.

Puoluekokouskauden huipennus tuli, kun vasemmistoliitto lähti mukaan viiden puolueen niin kutsuttuun moderniin kansanrintamahallitukseen. Puolue onnistui saamaan kaksi painavaa paikkaa, kun Anderssonista tuli opetusministeri ja Aino-Kaisa Pekosesta sosiaali- ja terveysministeri.

KU esittelee verkkosivuillaan Kuopion puoluekokouksessa (15.–17.11.) eri tehtäviin ehdolla olevat henkilöt.