Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Teknologiateollisuudella ei tunnu löytyvän todellisia neuvotteluhaluja.”

Teollisuusliitto lisää painostustoimiaan meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Liiton hallitus päätti perjantaina jatkaa meneillään olevaa ylityökieltoa siten, että ylityökielto on voimassa 24.11. kello 24.00 saakka. Viikko sitten liitto päätti ylityökiellosta 15.11. asti.

Ylityökielto koskee Teollisuusliiton teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan sekä malmikaivosten sopimusaloja sekä puolustusministeriön työpaikkoja. Ylityökiellon pidentämisen lisäksi se laajenee teknisen huollon ja kunnossapidon sopimusaloille.

Ylityökiellon piirissä on noin sata tuhatta työntekijää. Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Teollisuusliitto perustelee ylityökiellon pidentämistä ja laajentamista sillä, että neuvottelut työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden kanssa ovat sujuneet takkuilevasti. Erityisongelmia neuvottelupöytään on tuonut työnantajaleirin poukkoileva ja epälooginen neuvottelutapa.

– Joudumme valitettavasti koventamaan otteitamme, kun Teknologiateollisuudella ei tunnu löytyvän todellisia neuvotteluhaluja – ei ainakaan sellaisia, joilla rakennettaisiin uusi sopimus. Tämä antaa tietenkin kovin ikävän kuvan työnantajien neuvottelukyvyistä ja -haluista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Hän pitää työnantajin nihkeyttä kummallisena myös sen takia, että Teknologiateollisuuskin veisaa vähän väliä valitusvirttä, jossa teollisuudellemme povataan jos jonkinlaisia vaikeuksia. Tähän kuvaan sopisi paremmin rakentava eikä repivä tyyli.