IPS/Ahmed Usman

Turvallisuusjoukoilla on vapaat kädet pidättää kenet haluavat.

Nigerialaisen Daily Trust -lehden toimittaja Hamza Idris oli lehden keskustoimituksessa Abujassa, kun armeija saapui etsimään häntä. Se oli päivän toinen ratsia lehden tiloihin, ensimmäinen tehtiin Maidugurin kaupungin paikallistoimitukseen. Idris oli aiemmin vuosien ajan työskennellyt siellä.

Aseistetut sotilaat vaelsivat toimituksessa ja toistelivat Idrisin nimeä. Sotilaat eivät tienneet, miltä Idris näytti, eivätkä kollegat osoittaneet häntä heille. Koska sotilaat eivät löytäneet etsimäänsä, he komensivat kaikki poistumaan ja takavarikoivat 24 Daily Trustin tietokonetta.

Maidugurissa armeija pidätti Idrisin sijaan Daily Trustin paikallistoimittajan Uthman Abubakarin. Abubakaria kuulusteltiin jutusta, jonka hän oli kirjoittanut yhdessä Idrisin kanssa, ja hänen puhelimensa ja tietokoneensa takavarikoitiin. Niille tehtiin rikostekninen tutkinta.

Nigerian budjetissa on runsaasti rahaa vahvistamaan valvontaa ja digitaalista rikostutkintaa.

Abubakarilta tivattiin armeijan operaatiosta kertoneen jutun lähteitä. Kahden päivän päästä hänet vapautettiin, eikä syytetty mistään.

Turvallisuusjoukoilla vapaat kädet

Vain tunteja ennen ratsioita Daily Trust oli julkaissut raportin Nigerian armeijan yrityksestä vallata takaisin kuusi Boko Haramin hallussa ollutta kaupunkia.

ILMOITUS

Seuraavana päivänä Facebookissa julkaistussa lausunnossa Nigerian armeijan tiedottaja väitti, että raportti jakoi salassa pidettävää tietoa, heikensi kansallista turvallisuutta ja rikkoi Nigerian lakia luottamuksellisten asiakirjojen salassapidosta.

Nigerian perustuslaki suojaa yksityisyyttä, ja lainvalvojien täytyy hankkia oikeuden lupa, jos he haluavat tutkia tietokoneita. Laki luottamuksellisten asiakirjojen salassapidosta kuitenkin antaa turvallisuusjoukoille vallan myöntää itselleen luvan etsiä ja takavarikoida mitä tahansa todisteeksi luokittelemaansa materiaalia.

Turvallisuusjoukot saavat myös vapaasti pidättää ihmisen, jota he epäilevät lain rikkojaksi.

Opposition valvontaa

Nigerian valtion budjeteissa on osoitettu merkittäviä varoja vahvistamaan valvonnan ja digitaalisen rikostutkinnan kapasiteettia. Vuodesta 2014 vuoteen 2017 Nigeria on käyttänyt ainakin 127 miljardia nairaa (runsas 316 miljoonaa euroa) ”valvonta/turvallisuuslaitteisiin”, arvioi Paradigm Initiativ, nigerialainen digitaalisten oikeuksien ryhmä.

Sen raportissa todetaan, että hankinnat tehtiin poliittisista syistä, erityisesti silloisten vallanpitäjien vastustajien ja poliittisen opposition valvomiseksi.

Nigerian armeijan tiedottajalta Sagir Musalta kysyttiin puhelimessa Daily Trustin ratsioista. Musa sanoi, ettei kuule ja pyysi lähettämään viestin, sitten linja vaikeni. Myöhempiin soittoihin ja viesteihin hän ei vastannut.

Myöskään Nigerian armeijan puolustusinformaatiojohtaja Onyema Nwachukwu ei vastannut soittoihin.

Uthman Abubakarin laitteet palautettiin pian hänen vapauttamisensa jälkeen, mutta toisessa ratsiassa takavarikoidut 24 tietokonetta palautettiin vasta seitsemän viikon kuluttua. Daily Trustin päätoimittaja Mannir Dan-Ali sanoo, ettei niitä tulla käyttämään enää.

Englanninkielinen versio