Lehtikuva/Jussi Nukari

Jatkossa raketteja ampuisivat vain ammattilaiset.

Viidentoista terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön yhteistyössä keräämä kansalaisaloite ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi tänään torstaina.

Kansalaisaloitteessa ei haluta kieltää ilotulitteiden käyttöä, vaan rajata ne siirtymäajalla vain ammattilaiskäyttöön. Tavoitteena on vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

– Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa joka vuosi merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja myös eläimiä. Ilotulitteiden aiheuttamat vammat ja terveyshaitat liittyvät lähes yksinomaan kuluttajakäyttöön. Ongelmien ratkaisemiseksi olisi järkevintä rajata ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille, sanoo Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Aloite keräsi yli 65 tuhatta allekirjoitusta.

– Aloitteella on kansalaisten tuki, se on huolellisesti laadittu ja hyvin perusteltu, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

ILMOITUS

Aina kun ilotulitetaan, syntyy vammoja

Suomen Silmälääkäriyhdistys ry:n kyselyn mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa kolmetoista silmävammaa, joista kolme oli vakavaa ja kahdeksan keskivaikeita. Loukkaantuneista neljä oli lapsia.

– Silmälääkäreiden kansainväliset järjestöt ovat ehdottaneet järjestelmällistä kuluttajakäyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden poistamista. Aina kun ilotulitetaan, syntyy vammoja, erityisesti silmä-, kuulo- ja käsivammoja. Laajasta tiedottamisesta huolimatta silmävammat eivät Suomessa enää ole vähentyneet tällä vuosikymmenellä, mikä osoittaa, että olemassa olevia käyttörajoituksia on mahdotonta valvoa, sanoi HUS:n silmäklinikan professori Tero Kivelä.

Hän huomauttaa, että ilotulitus on ollut pitkään kielletty Irlannissa, eikä tämä ole estänyt heitä juhlimasta uutta vuotta täysin rinnoin.

Tulipaloja ja stressaantuneita eläimiä

Ilotulituksesta aiheutuu vuosittain myös noin sata tulipaloa ja merkittäviä omaisuusvahinkoja.

Ilotulitteet myös heikentävät laajalti ilmanlaatua, kuormittavat ympäristöä ja aiheuttavat eläimille voimakasta stressiä ja pelkoa.

Kuluttajat voisivat jatkossa käyttää pyroteknisiä tuotteita, jotka aiheuttavat erittäin vähäistä vaaraa ja ovat melutasoltaan merkityksettömiä. Tällaisia ovat esimerkiksi tähtisadetikut, pienet paukkupommit ja kipinäsuihkut.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!