Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

100 000 työttömältä leikattiin ilman, että työllisyysvaikutuksia pystyttiin osoittamaan, sanoo ministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Työttömyysturvan aktiivimallin purkaminen otti torstaina askeleen eteenpäin, kun sitä koskeva lakiesitys annettiin eduskunnalle. Aktiivimallista on tarkoitus luopua ensi vuoden alusta. Sen jälkeen työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaisi 1.1.2020 alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuisi normaalin suuruiseksi vuoden 2020 alusta. Tammikuussa maksuun tuleviin mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat.

Etuuden hakijan ei tarvitse tehdä itse mitään, että etuus palaa normaalille tasolle.

Karenssipäiviä ei uudistuksessa lisätä nykyisestä viidestä.

Aktiivimallin kumoaminen edellyttää työttömyysturvalain muuttamista.

ILMOITUS

– Epäoikeudenmukainen aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä ilman, että mallin työllisyysvaikutuksia kyettiin osoittamaan. Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan 1.1.2020 ja sosiaaliturvan uudistamisessa siirrytään eteenpäin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Viime viikolla valmistuneen selvityksen mukaan aktiivimallilla ei voitu osoittaa olevan työllisyysvaikutuksia. Erillisiä aktiivimallin vaikutusta kompensoivia toimia ei tarvita, vaan aktiivimalli voidaan purkaa nopeasti, Pekonen sanoi selvityksen julkaisemisen jälkeen.

Aktiivimallin suurimmaksi vaikutukseksi jäi, että kaikkiaan leikkurin kohteeksi joutui reilusti yli 100 000 ihmistä yhdellä tarkastelujaksolla eli 65 päivän aikana.