Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kiistaa sovitellaan seuraavan kerran keskiviikkona.

Lakko postissa alkaa maanantaina. Torstain sovittelussa ei edetty, eikä valtakunnansovittelijalla ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Lakot alkavat maanantaina kello 6.00 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn aiemman ilmoituksen mukaisesti. PAUn hallitus käsittelee tilannetta perjantaina.

Kiistan sovittelua jatketaan keskiviikkona 13.11.

Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, jollei kiistaan saada ratkaisua sitä ennen. Lakko koskee noin 9 000 työntekijää.

Lakon taustalla on pitkään jatkunut kiista Postin työehdoista. Palvelualojen työnantajaliitto Palta ja Posti haluavat korvata nykyisen työehtosopimuksen Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, totesi PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen lakkovaroituksen yhteydessä.

ILMOITUS

PAUn mukaan Postin vaateena on, että nykyisestä työehtosopimuksesta pitäisi lähes jokainen sivu repiä ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä. Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja.

JHL tukee PAUn lakkoa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti heti PAUn lakon tukitoimista. Postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevät JHL:n jäsenet osallistuvat PAU:n julistamaan työtaisteluun 11.–24.11.

Lakonalaista työtä eivät myöskään tee ne JHL:n jäsenet, jotka ovat töissä Postin muissa työtehtävissä. He jatkavat normaalisti työtään omissa tehtävissään. Ylityötä he eivät tee.

– Työntekijät halutaan Postin itselleen asettamien tuottotavoitteiden maksumiehiksi. Työehtojen heikentäminen työehtosopimusta vaihtamalla on törkeää ja moraalitonta, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL on myös ryhtynyt valmistelemaan muita tukitoimenpiteitä PAU:n lakon osalta. Niistä liitto ilmoittaa ensi viikolla.

Kuljetusliitot ovat ilmoittaneet tukevansa lakkoa, jos Posti yrittää murtaa sitä vuokratyöntekijöillä. Keskiviikkona JHL Raideammattilaiset väläytti laajoja järjestöllisiä toimia sopimusshoppailua vastaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!