Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kommentti: Myönnetäänkö tosiasiat? Suomalaiset eivät halua tuntea syyllisyyttä ilmastonmuutoksesta.

Ylen torstaina julkistama mielipidemittaus on hurjaa luettavaa. Perussuomalaisten kannatus pomppasi yli 2 prosenttiyksikköä ja puolueen ero kakkosena olevaan kokoomukseen on jo 5,7 prosenttiyksikköä. Pääministeripuolue SDP:n alamäki jatkuu ja se putosi jo vihreiden alapuolelle.

Ne olivatkin ainoat muutokset edelliseen mittaukseen, mutta järisyttävät sellaiset. Hallitus on jäämässä perussuomalaisten yksinkertaisen, mutta tehokkaan propagandan jalkoihin. Hallituksella pitäisi olla keskustelualoite käsissään, mutta muiden hallituspuolueiden kuin SDP:n kannatus jököttää paikoillaan.

Missä vika? Kirjoitin jo elokuussa, että hallitus näyttää toimettomalta ja sen pitäisi saada nopeasti voittoja. Nyt aktiivimalli on kumoutumassa ja tulevaisuusinvestointeja sisältävä budjetti eduskunnassa, mutta kumpikaan ei vielä tunnu kansalaisten arjessa.

Lisäksi tähän hallitukseen poikkeuksellisen kriittisesti suhtautuva media on ”todistanut”, että kaikki lupaukset on joka tapauksessa petetty.

SDP:n oma ongelma on pääministeri Antti Rinne, joka ei vain herätä luottamusta – myös omasta syystään. Ei liene sattumaa, että hänen ideapankistaan ei ole muutamaan viikkoon kuultu uusia aloitteita.

ILMOITUS

Maahanmuutto ei riitä selitykseksi

Mutta mikä nostaa perussuomalaisia noin valtavasti? Viime vuoden marraskuussa sen kannatus oli 8,1 prosenttia, nyt 23. Nousu on jatkunut vuoden.

Maahanmuutto ei voi olla ainoa selitys, vaikka Jussi Halla-aho ei pysty käyttämään eduskunnassa yhtään puheenvuoroa sitä mainitsematta.

Tämä ei varmasti ole suosittu selitys vasemmalla, mutta identiteettipolitiikka ja kulttuurisodat vaikuttavat taustalla yhtä lailla ja nyt ehkä enemmän. Kun puhutaan lentoverosta, polttoaineiden hinnankorotuksista ja lihansyönnin ongelmista ilmastonmuutoksen takia, niin monia ihan tavallisia työssä käyviä maija ja matti meikäläisiä ärsyttää – ja paljon. Minunko pitäisi luopua kerran vuodessa tekemästäni lomasta Kanariansaarilla, kun todellisia suursaastuttajia ei saada kuriin? Ja kukaan ei tule määräämään, mitä lautaseltani syön.

Työllisyyspolitiikkaa on pidetty hallituksen koetinkivenä, mutta oikeudenmukainen ilmastopolitiikka voi olla sitä vielä enemmän. Kokemusta tästä antoivat Ranskan keltaliivit viime kesänä.

Tehtävää ei helpota, että toisella laidalla hallituksen ilmastotoimia syytetään liian hitaiksi ja vaatimattomiksi.

Perussuomalaisten propaganda iskee siihen ytimeen, jossa ihminen ahdistuu, kun hän kokee itsensä syyllistettävän vakiintuneesta elämäntavastaan. Minkään ei tarvitse muuttua, puolue rummuttaa eduskunnassa, somessa ja puoluelehdessään Suomen Uutisissa.

Puoluelehti voi olla menestys

Tätä ei ehkä ole täysin ymmärretty, millainen menestystarina verkkolehti Suomen Uutiset on. Sen jutut ovat usein luetuimpia käytännössä kaikki Suomessa ilmestyvät uutisotsikot julkaisevassa Ampparit-palvelussa. Lehden jutuissa ei näy häivääkään journalistista kunnianhimoa, vaan se toistaa Halla-ahon ja muiden perussuomalaisten sanomaa sellaisenaan, mutta uutisiksi naamioituna.

Ja se toimii. Muut poliitikot voivat vain haaveilla perussuomalaisten saamasta näkyvyydestä neutraalilta näyttävässä julkisuudessa. Siellä jopa koulukiusaajan metodeja oikeassa elämässä käyttävä kansanedustaja Jani Mäkelä on oikea poliitikko.

Perussuomalaisten yksinkertainen taktiikka on olla kaikissa asioissa eri mieltä kuin kaikki muut ”vastuulliset” puolueet. Omaa realistista vaihtoehtoa sillä ei tarvitse olla. Kun puolue ainoan kerran joutui puheistaan myös vastuuseen, kannatus romahti ja se hajosi.

Vasemmistoliitolle Ylen gallup näyttää samaa 7,9 prosentin lukemaa kuin viime kuussa. Viime vuonna kuudessa Ylen mittauksessa vasemmistoliiton kannatusprosentti alkoi 9:llä, tänä vuonna enää yhdessä.