Lehtikuva/Bryan Woolston

Trump saattaa ensi vuonna – samoin kuin 2016 – hävitä äänimäärässä mutta voittaa valitsijamiesten määrässä.

New York Times -lehden maanantaina julkaisema gallup oli karua luettavaa demokraattien presidenttiehdokkuuden tavoittelijoille.

Gallupin mukaan presidentti Donald Trumpilla on hyvät mahdollisuudet voittaa itselleen jatkokausi ensi vuonna marraskuun 3. päivänä järjestettävissä seuraavissa presidentinvaaleissa.

Gallupin mukaan republikaanien Trump saattaa valtakunnallisessa äänimäärässä hävitä demokraattiehdokkaalle vielä paljon suuremmalla erolla kuin Hillary Clintonille vuonna 2016. Tuolloin ero Clintonin hyväksi oli lähes kolme miljoonaa ääntä ja runsaat kaksi prosenttiyksikköä.

Trump sai huonoja uutisia virkasyytejupakassa.

Ensi vuonna Trump saattaa jäädä demokraattiehdokkaasta jälkeen jopa 7–8 prosenttiyksikköä. Vuoden 2016 äänimäärillä tämä tarkoittaisi suunnilleen 10 miljoonaa ääntä.

Vaalijärjestelmän vaikutus

Mutta Yhdysvaltain vaalijärjestelmä voi nytkin toimia Trumpin eduksi. Koska lähes kaikissa osavaltioissa voittaja saa taakseen kaikki valitsijamiehet, voi lopputulos poiketa suurestikin valtakunnallisten äänimäärien suhteesta.

ILMOITUS

Viime kerralla Trump sai vähemmistä äänistään huolimatta 304 valitsijamiestä, kun Clinton joutui tyytymään 227:ään.

New York Timesin gallupin mukaan Trump voittaisi ensi vuonnakin viime kerran ratkaisevat ”avainosavaltiot” Michiganin, Pennsylvanian, Wisconsinin, Floridan, Arizonan ja Pohjois-Carolinan.

Lisäksi kuudessa muussa vaa’ankieliosavaltiossa Trump on suunnilleen tasoissa demokraattiehdokkaan kanssa, olipa se Elizabeth Warren, Joe Biden tai Bernie Sanders.

Analyysin mukaan onkin mahdollista, että Trump voittaa valitsijamiesten määrässä jopa vielä suuremmalla erolla kuin kolme vuotta sitten.

New York Timesin gallupia on myös arvosteltu. Aaron Rupar huomauttaa Vox-verkkomediassa joistakin gallupin otannan ongelmista sekä siitä, ettei uusia äänestäjiä ole otettu huomioon.

Silti myös Rupar pitää täysin mahdollisena, että Trump voittaa – huolimatta siitä, että hänen suosiolukemansa ovat toiseksi alhaisemmat modernissa historiassa. Vain Jimmy Carterilla ne olivat vielä heikommat.

Varoitusmerkkejä republikaaneille

Tiistaina järjestettiin osavaltio- ja paikallisvaaleja. Niiden tulokset antavat varoitusmerkkejä republikaaneille.

Virginian osavaltiossa demokraatit valtasivat ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen republikaaneilta sekä paikallisen edustajainhuoneen että senaatin.

Erityistä huomiota kiinnitti se, että esikaupunkien äänestäjät pakenivat joukolla republikaanien kannattajista demokraattien äänestäjiksi.

Kentuckyn kuvernöörinvaaleissa tilanne oli hyvin tasainen. Alustavien tulosten mukaan demokraattien Andy Beshear olisi voittanut 0,4 prosenttiyksikön erolla, mutta republikaanien Matt Bevin ei ole tunnustanut hävinneensä.

Edellisellä kerralla Bevin oli voittanut lähes 9 prosenttiyksikön erolla.

Bevin kuvasi kampanjassaan vaaleja kansanäänestykseksi Trumpista. Trump itse kävi Kentuckyssa maanantaina antamassa tukensa Bevinille ja kutsui Beshearia ”liian liberaaliksi, liian äärimmäiseksi ja liian vaaralliseksi”.

Trump sanoi puheessaan Kentuckyn republikaaneille: ”Jos häviätte, se lähettää hyvin huonon viestin. Ette voi antaa sen tapahtua minulle.”

Yöllä vaalien jälkeen Trump näytti myöntävän, että Bevin saattoi hävitä. ”Valeuutiset tulevat syyttämään tästä Trumpia”, hän twiittasi.

Suurlähettilään muisti palasi

Tiistai toi Trumpille huonoja uutisia myös virkasyyteasiassa.

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland muutti aiempaa todistustaan ja myönsi, että Trump oli vaatinut Ukrainalta vastapalvelusta sotilasavusta.

Sondland sanoi nyt valaehtoisessa todistuksessaan varoittaneensa Ukrainaa, että lähes 400 miljoonan dollarin sotilasapu luultavasti peruutetaan, mikäli Ukrainassa ei ryhdytä tutkimaan demokraattien Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin liiketoimia.

Sondland sanoi ”nyt muistavansa”, että tuollainen keskustelu oli tosiaan käyty syyskuun 1. päivänä Varsovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin johtavan neuvonantajan Andriy Jermakin kanssa.

Yhdysvaltain edustajainhuone saattaa vielä ennen tämän vuoden loppua tehdä päätöksen siitä, nostetaanko Trumpia vastaan virkasyyte. Tähän riittää yksinkertainen enemmistö, ja demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa

Jos syyte nostetaan, sitä käsiteltäisiin senaatissa keväällä. Tämän vaikutusta ensi marraskuun vaaleihin on vielä mahdoton ennakoida. Trumpin viraltapanoon tarvittaisiin kuitenkin kahden kolmasosan enemmistö senaatissa, jossa republikaaneilla on enemmän paikkoja kuin demokraateilla.