Lehtikuva/Sajjad Hussain

Tiistaina tuulisuus on lisääntynyt, ja tilanne on hieman helpottunut.

Intian korkein oikeus kielsi tiistaina kokonaan peltojen kulottamisen ilmansaasteiden piinaaman Delhin ympäristössä.

Peltojen kulottaminen on muutenkin virallisesti kiellettyä, mutta kieltoa rikotaan yleisesti.

Tilanne pahenee aina loppusyksyllä, kun viljelijät aloittavat peltojen kulotuksen. Kulotussavu sekoittuvat liikenteen pakokaasuihin, tehtaiden päästöihin ja rakennuspölyyn. Vuodenajalle tyypillinen viileämpi ilmamassa painaa savusumun lähelle maanpintaa.

Delhin koulut ovat suljettuina ainakin keskiviikkoon asti.

Tänä vuonna tilanne on pahin kolmeen vuoteen. Virallisten lukujen mukaan pienhiukkasten määrä oli sunnuntaina 494 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa, kun Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukainen enimmäismäärä olisi 25 mikrogrammaa. Yhdysvaltain lähetystön omien mittausten mukaan luku kuitenkin oli sunnuntaina yli 800 mikrogrammaa.

Pienhiukkasten määrä on tiistaina hieman vähentynyt tuulisuuden lisääntyessä. Viranomaiset luokittelevat nyt ilmanlaadun erittäin huonoksi, kun maanantaina sitä kuvattiin äärimmäisen huonoksi.

ILMOITUS
Lehtikuva/Money Sharma

Koulut suljettu, liikenteellä rajoituksia

Delhin koulut ovat suljettuina ainakin keskiviikkoon asti. Lapsille on jaettu hengityssuojaimia.

Maanantaina otettiin käyttöön yksityisautoilun rajoitukset. Autoilla, joiden rekisterinumero päättyy parilliseen lukuun, saa ajaa vain parillisina päivinä, ja vastaavasti parittomiin päättyvillä vain parittomina päivinä.

Rajoitukset ovat tällä tietoa voimassa ensi viikon perjantaihin asti. Rajoitusten tehoa heikentää se, että niihin sallitaan monia poikkeuksia.

Myös lukuisia lentoja on peruutettu tai ohjattu toisille kentille.

Rakennustyöt on kielletty. Tämä on tuottanut suuria vaikeuksia köyhille päivätyöläisille, ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet heille korvauksia palkattomista päivistä.

Sairaaloihin on tuotu paljon hengitys- sekä sydänongelmista kärsiviä ihmisiä.

Delhin kaupungissa asuu 16 miljoonaa ihmistä, koko metropolialueella 26 miljoonaa. Intian pääkaupunki New Delhi on 257 000 asukkaallaan vain pieni osa Delhiä.

Lehtikuva/Jewel Samad

Lehtikuva/Sajjad Hussain

Lehtikuva/Sajjad Hussain

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!