Câmara dos Deputados do Brasil

Eduardo Bolsonaro kurittaisi vasemmistoa sotilasdiktatuurin ajan pahamaineisimmalla lailla.

Brasiliassa on muutaman päivän ajan sulateltu äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron pojan Eduardo Bolsonaron YouTubessa torstaina esittämia ajatuksia.

35-vuotias Eduardo Bolsonaro kuuluu isänsä tavoin sosiaaliliberaaliin puolueeseen (PSL) ja johtaa sen ryhmää kongressin alahuoneessa.

Eduardo Bolsonaro väitti haastattelussa, että useita Latinalaisen Amerikan maita koskettava protestiaalto ja oikeiston tappio Argentiinan vaaleissa ovat osa Kuuban rahoittamaa salajuonta, jonka tarkoituksena on tuoda vallankumous Latinalaiseen Amerikkaan. Mitään perusteluita väitteelleen hän ei esittänyt.

Presidentin perhettä epäillään yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

”Jos vasemmisto radikalisoituu näin paljon, meidän on vastattava, ja vastaus voisi olla uusi AI-5”, sanoi Bolsonaro.

AI-5 on yksi Brasilian historian pahamaineisimmista laeista. Sotilasjuntta sääti sen joulukuussa 1968. Lailla suljettiin kongressi ja poistettiin sanan- ja kokoontumisvapaus.

ILMOITUS

AI-5 -lakia käytettiin kaikkea toisinajattelua vastaan. Vainot kohdistuivat poliitikkoihin, taiteilijoihin, toimittajiin ja kansalaisyhteiskunnan edustajiin. Monet pakenivat ulkomaille.

Lausunnolle laaja tuomio

Eduardo Bolsonaron lausunto tuomittiin laajalti kautta poliittisen kentän. Oikeistopuolue DEM:iä edustava alahuoneen puhemies Rodrigo Maia kuvasi sitä vastenmieliseksi.

Vankilassa epämääräisen korruptiotuomion takia istuva entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva sanoi, että Brasilia tarvitsee enemmän demokratiaa, ei vähemmän.

Useat vasemmistopoliitikot katsoivat, että kongressin eettisen neuvoston pitäisi erottaa Bolsonaro parlamentista.

Isä Jair Bolsonaro asettui sunnuntaina poikansa tueksi sanomalla, että Eduardo Bolsonaron rankaiseminen olisi poliittista vainoa. Hän kuitenkin totesi, että Eduardon olisi pitänyt puhua nykyisen lain muuttamisesta.

Eduardo Bolsonaro liittyi helmikuussa presidentti Donald Trumpin entisen avustajan Steve Bannonin johtamaan äärioikeiston The Movement -liikkeeseen. Hän toimii liikkeen edustajana Etelä-Amerikassa.

Huomio pois kohu-uutisesta

Monet arvelivat, että Eduardo Bolsonaron haastattelun varsinainen tarkoitus oli huomion kiinnittäminen muualle Brasiliaa viime viikolla ravisuttaneesta kohu-uutisesta.

Brasilian johtava uutisohjelma Jornal Nacional kertoi tutkivien journalistiensa selvittäneen, että Marielle Francon murhaajat kokoontuivat Jair Bolsonaron merenrantatilalla vain muutamia tunteja ennen murhaa.

Poliitikko, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Marielle Franco murhattiin maaliskuussa 2018.

Jo viime keväänä tuli julkisuuteen kuva, jossa Jair Bolsonaro hymyilee käsi toisen murhasta pidätetyn, Élcio Queirozin olkapäällä.

Lehtikuva/Ho

Jornal Nacionalin viime viikon uutinen nosti uudelleen esille epäilyt Bolsonaron perheen yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Saudi-Arabiassa vierailulla ollut Jair Bolsonaro vastasi raivoisasti Jornal Nacionalin uutiseen. Bolsonaro sanoi olevansa kärsivällisyyden äärirajoilla ja syytti mediaa mädäksi ja epämoraaliseksi.

Tämän vuoden alussa virkaansa astuneen Jair Bolsonaron suosio on pudonnut uusimmissa mittauksissa 31 prosenttiin.