Jarno Mela

Vasemmistoliitto valitsee uudet puheenjohtajat marraskuun puolivälissä Kuopiossa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo asettuu ehdolle puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Kevään eduskuntavaaleissa eduskuntaan noussut Saramo ilmoitti ehdokkuudestaan maanantaina.

Saramo kertoo blogikirjoituksessaan pohtineensa ehdokkuutta pitkään ja alkuun hän kieltäytyi ehdokkuudesta. Saramon perheeseen syntyi lokakuussa toinen lapsi, ja hän haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona.

– Koska pyyntöjä ja kannustusta lähteä ehdokkaaksi tuli joka puolelta maata, lupasin vielä pohtia asiaa. Näin myöhäisessä vaiheessa ehdolle lähdössä on myös omat ongelmansa – erinomaisia ehdokkaita varapuheenjohtajiksi on jo pitkään kiertänyt maata kertomassa näkemyksistään ja kuulemassa jäsenten ideoita ja toiveita, Saramo kirjoittaa.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki julkaisi viime viikolla julkisen vetoomuksen, jossa hän pyysi Saramoa asettumaan ehdolle. Arhinmäki mainitsi muun muassa, että ensimmäisen varapuheenjohtajan olisi hyvä olla kansanedustaja.

Saramo on Arhinmäen kanssa samaa mieltä.

ILMOITUS

– Etenkin nyt, kun puheenjohtajamme on ministeri, tarvitsee hän tavallista enemmän päivittäistä tukea työhönsä. Sitä on vaikea antaa eduskunnan ulkopuolelta, Saramo kirjoittaa.

Samalla Saramo huomauttaa pitävänsä vääränä kehitystä, jossa kaikissa puolueissa valta on siirtynyt kapealle puoluejohdolle. Puheenjohtajien pitää tuntea puolueen kenttä, jäsenet ja tavoitteet, hän sanoo.

– Vastasin vasemmistoliiton ohjelmatyöstä ja asiantuntijaverkostojen hyödyntämisestä poliittisena sihteerinä vuosina 2009–2016. Silloin kiersin koko maan useaan kertaan tavoiteohjelmien lähetekeskusteluissa ja muissa tapaamisissa.

Saramo, 40, on toiminut vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna lähes 20 vuotta, ensin Porvoossa ja nykyisin Vantaalla.

Talouspolitiikka keskiössä

Jos Saramo valitaan Kuopion puoluekokouksessa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, on hänellä jo tavoite valmiina. Hän haluaa konkretisoida vasemmiston talouspolitiikkaa suomalaisille.

– Suomalaiset nimittäin tutkimuksissa kannattavat vasemmistolaista hyvinvointivaltiopolitiikkaa, mutta pitävät oikeiston talouspolitiikkaa uskottavampana. Emme siis ole osanneet tarpeeksi hyvin tuoda esiin omaa talouspolitiikkaamme.

Samalla Saramo haluaa olla puoluejohdossa mukana kehittämässä vasemmistoliiton toimintaa.

– Haluan antaa oman panokseni puolueen johtamiseen ja keskusteluissa kotona ja eduskunnassa olen saanut varmuuden, että pystyn sen tekemään kunnolla ilman luopumista kaikesta muusta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajisto menee Kuopiossa lähes kokonaan uusiksi. Nykyjohdosta vain puheenjohtaja Li Andersson jatkaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!