Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Tiistaina muistellaan huumeisiin kuolleita.

Vuonna 2018 huumeiden yliannostukseen kuoli Tilastokeskuksen mukaan 188 ihmistä. Kuolemia oli 21 enemmän kuin edellisenä vuonna. Vielä vuonna 2005 huumeiden yliannostukseen kuoli 72 ihmistä.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sanoo, että huumekuolemien määrää voitaisiin vähentää helpottamalla huumeiden käyttäjien hoitoon pääsyä ja lisäämällä hoitopaikkoja.

– Jokainen huumekuolema vaikuttaa suureen määrään ihmisiä ja aiheuttaa sairastumisia.

Vainikka huomauttaa, että yhden ihmisen huumeriippuvuus koskettaa 7–10 ihmistä hänen läheisyydessään. Etenkin nuoren kuolema pysäyttää aina useiden ihmisten elämän miksi-kysymyksen äärelle. Kun nuori ihminen kuolee huumeisiin pienellä paikkakunnalla, koko paikkakunta järkyttyy.

Miten tästä selviää hengissä?

Irti Huumeista ry:n tiedotteeseen on kerätty lapsensa huumekuoleman kokeneiden kommentteja.

ILMOITUS

Lokakuussa 18-vuotiaan Hilma-tyttärensä menettänyt Berit-äiti kertoo, miten epäusko ja sokki ovat olleet viime päivät ajatuksissa ja miten tunteet myllertävät yhtä vuoristorataa.

– Miten tästä voi selvitä hengissä, hän ihmettelee.

Hilma-tyttären kuolemaa ei edeltänyt pitkä huumeiden käyttö, vaan kokeilu.

– Hilman kohdalla kyseessä ei ollut aktiivikäyttö, vaan kokeilu. Kolme päivää aiemmin Tinderistä oli löytynyt tuttavuus, jonka kanssa kokeiltiin sekaisin eri huumeita, Berit kertoo.

Vertaistuen tarve kasvanut

Irti Huumeista ry:ssä on huomattu, että läheisten tarvitseman surutyön ja vertaistuen tarve ovat kasvaneet. Vainikan mukaan huumeiden takia lapsensa menettäneet vanhemmat kantavat edelleen häpeän taakkaa.

– Kun huumekuolema koskettaa perhettä, suru, ahdistus ja häpeä jäävät pitkäksi aikaa. Häpeän vähentämiseen auttaa usein avoimuus ja puhuminen. Läheisen oman elämän jatkaminen on aina tuskallista. Surevaa voi tukea ihan olemalla läsnä. Ei pidä kehottaa toipumaan tai tsemppaamaan, vaan antaa surevalle aikaa oppia elämään surun ja muistojen kanssa.

Helsingin Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään jo 20. kerran, tällä kertaa Tuomiokirkossa tiistaina 5.marraskuuta klo 18. Tilaisuudessa puhuu muun muassa piispa emerita Irja Askola. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, Stop Huumeille ry, Sininauhaliitto, A-klinikkasäätiö, Myllyhoitoyhdistys ry, KRAN rf, Vihreä Keidas ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.

Tilaisuuksia järjestetään myös useilla muilla paikkakunnilla kuten Vantaalla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Rovaniemellä, Porissa, Jyväskylässä, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Kajaanissa, Kotkassa, Raahessa, Raumalla, Haminassa sekä Helsingin vankilassa.