Anna-Katriina Isotalo

Viiden poliittisen nuorisojärjestön yhteisen kannan mukaan kannabiksen dekriminalisointi on vastuullista päihdepolitiikkaa.

Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista, vaativat Demarinuoret, Kokoomusnuoret, RKP-nuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret yhteisessä kannanotossaan perjantaina.

Ne arvioivat, että rankaisusta luopuminen parantaa käyttäjien mahdollisuutta saada hoitoa ja poistaa laittomien päihteiden käyttöön liittyvää stigmaa ja syrjäytymisriskiä.

Ei lisää käyttöä

Rangaistusten jakaminen kannabiksen käyttäjille vain lisää kärsimystä.

Käyttörikoksista luopumista suosittavat muiden muassa YK, maailman terveysjärjestö WHO ja kansainvälistä huumausainepolitiikkaa seuraava ja ohjeistava Global Commission on Drug Policy. Myös Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat suosittavat rangaistavuudesta luopumista.

– Huumausaineiden dekriminalisointi ei ole kansainvälisissä esimerkeissä lisännyt käyttöä, mutta se on vähentänyt merkittävästi haittoja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

– Esimerkiksi Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön jo 2001, Norja valmistelee kannabiksen dekriminalisointia ja Luxemburg aikoo laillistaa kannabiksen käytön ja myynnin.

ILMOITUS

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen muistuttaa siitä, että laillistaminen ei ole lisännyt käyttöä.

– Esimerkiksi Coloradossa kannabiksen käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt laillistamisen myötä, hän toteaa.

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali pitää rikosoikeutta huonona välineenä päihdeongelmien hoitoon.

– Rangaistusten jakaminen kannabiksen käyttäjille vain lisää kärsimystä ja pahentaa ongelmia. On täysin järjetöntä, että päihderiippuvuuteen eli terveysongelmaan reagoidaan luomalla toinen eli rikosoikeudellinen ongelma. Lääketieteellinen ongelma korjataan lääketieteellisillä eikä rikosoikeudellisilla keinoilla, hän sanoo.

Nykyisin käyttörikoksesta seuraa merkintä poliisiasiain tietojärjestelmään 5–10 vuodeksi. Merkintä voi estää työnsaannin. Näitä merkintöjä on tällä hetkellä 75000–150000 ja suurin osa niistä liittyy kannabiksen käyttöön.

Yli puolet nuorista kannattaa

2014 huumekyselyn mukaan 25–34-vuotiaista 61 prosenttia kannattaa kannabiksen käyttörangaistuksista luopumista. Kyselyn mukaan 25–34-vuotiaista naisista 32 prosenttia ja miehistä 44 prosenttia oli kokeillut kannabista. Vuonna 2018 tästä ikäryhmästä lähes puolet oli käyttänyt laittomaksi luokiteltuja päihteitä.

Kannabiksen käytön rangaistavuudesta päätettiin aikanaan suuressa valiokunnassa vuonna 1972 arvalla.