Jarno Mela

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan aktiivimalli puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty. Mitään vaikutuksia ei ole voitu osoittaa.

Erillisiä aktiivimallin vaikutusta kompensoivia toimia ei tarvita, vaan aktiivimalli voidaan purkaa nopeasti, tiivistää sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) perjantaina julkistetun selvityksen annin. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama selvitys aktiivimallin vaikutuksista julkistettiin perjantaina.

Selvityksessä tutkijat eivät kyenneet löytämään aktiivimallille työllisyysvaikutuksia. KU sai raportin käsiinsä vasta perjantaina iltapäivällä. Tässä jutussa tiedot siitä perustuvat Ylen ja HS:n aiemmin julkaisemiin juttuihin.

Valtiovarainministeriö arvioi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esityksessä, että malli voisi työllistää 5 000–12 000. Mitään tällaista lukua tutkijaryhmä ei kyennyt löytämään.

”Aktiivimallin nähtiin kannustavan vääränlaiseen aktiivisuuteen.”

– Tänään julkaistun aktiivimallin vaikutuksia arvioineen loppuraportin perusteella aktiivimallin työllisyysvaikutukset jäivät epäselviksi. Tutkijat ovat tehneet perusteellista työtä, mutta verrokkiryhmän puuttuessa tutkimuksessa ei pystytty luotettavasti arvioimaan aktiivimallin työllisyysvaikutuksia, ministeri Pekonen sanoo.

Heikoimmassa asemassa olivat kärsivät

Sen selvitys vahvisti, että aktiivimalli osui eniten iäkkäimpiin ja jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin. Nämä tiedotkin on tosin kerrottu jo aiemmin. Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavien työttömien työllisyys ei aktiivimallin käyttöönoton jälkeen lisääntynyt.

ILMOITUS

Pekonen nostaa raportista myös esiin TE-toimistojen työntekijöiden aktiivimalliin kohdistaman kritiikin.

– Kyselyn ja haastattelujen mukaan aktiivimallin avulla ei pystytä vastaamaan erilaisten työnhakija-asiakkaiden motivaatioon, tarpeisiin ja edellytyksiin aktivoitua, minkä takia sitä pidettiin eriarvoistavana, epäoikeudenmukaisena ja vääriin asiakasryhmiin kohdentuvana.

– Aktiivimallin nähtiin kannustavan vääränlaiseen aktiivisuuteen, joka ei perustu asiakkaiden tarpeisiin, motivaatioon tai työvoimapoliittiseen tarkoituksenmukaisuuteen.

Ansiosidonnaista työttömyyskorvausta malli saattoi parantaa mutta savolaisesti sanottuna, saattoi olla, ettei niin käynyt.

Kynnyskysymys toteutuu

Aktiivimallin purkaminen oli vasemmistoliiton kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle. Ensi viikolla mallin matka kohti historian roskatynnyriä jatkuu, kun hallitus antaa siitä esityksen eduskunnalle.

– Aktiivimallin purkamisessa taas kyse ei ole työllisyydestä vaan heikossa taloudellisessa asemassa olevien kansalaisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta. Aktiivimallin purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle, josta tulemme kertomaan lähiviikkoina lisää, Pekonen sanoo.

Pekosen mukaan hallitus jatkaa nyt työllisyystoimien valmistelua. Niillä on tavoitteena nostaa Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin.

– Syksyn budjettiriihessä hallitus on linjannut 25-kohtaisen listan uusista työllisyystoimista, joista monia valmistellaan myös sosiaali- ja terveysministeriössä.