Lehtikuva/Vesa Moilanen

Teollisuusliitto on päättänyt ylityökiellosta neljälle sopimusalalleen. Ylityökielto alkaa maanantaina 4.11. kello 00.00 ja päättyy perjantaina 15.11. kello 24.00.

Ylityökiellon piirissä on noin sata tuhatta työntekijää. Ylityökielto koskee Teollisuusliiton teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan ja malmikaivosten sopimusaloja sekä puolustusministeriön työpaikkoja.

Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta. Ylityökiellosta päätti perjantaina liiton johtoryhmä Teollisuusliiton hallitukselta aiemmin saamansa valtuutuksen mukaisesti.

– On valitettavaa, että joudumme tällaisiin painostustoimiin työnantajia kohtaan. Teknologiateollisuuden uppiniskainen asenne neuvotteluissamme ei kuitenkaan jättänyt meille muuta vaihtoehtoa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä työehtosopimusneuvotteluissa ei ole päästy Teollisuusliittoa tyydyttävään ratkaisuun. Erityisesti työaikaan liittyvissä kysymyksissä työnantajien esitykset eivät ole olleet hyväksyttävissä.

– Kun tähän lisätään hämmästyttävän pitkä lista epäasiallisia työehtojen heikennysesityksiä, jouduimme valitettavasti toteamaan, ettei neuvotteluissa ole nyt etenemisen mahdollisuutta, Aalto jatkaa.

Teollisuusliitto ei Aallon mukaan tavoittele neuvotteluissa kuuta taivaalta. Myös työntekijöiden kuuluu kuitenkin saada kohtuullinen osuutensa. Teknologiteollisuuden nyt ajamilla heikennyksillä työsuhteen ehtoihin ainoastaan heikennetään ilmapiiriä työpaikoilla ja huononnetaan siten samalla tuottavuuskehitystä.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisiä neuvotteluja on käyty Teknologiateollisuuden, Malmikaivosten sekä Pelti- ja teollisuuseristysalan sopimuksista.