Lehtikuva/Mandel Ngan

Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluva Alexander Vindman on ensi käden lähde heinäkuun kohupuhelussa.

Valkoisen talon Ukraina-asiantuntija, everstiluutnantti Alexander Vindman oli tiistaina edustajainhuoneessa kuultavana presidentti Donald Trumpiin kohdistuvassa virkasyytetutkinnassa.

Kyseessä on toistaiseksi merkittävin todistajanlausunto jupakassa.

Vindman on ensimmäinen todistaja, joka itse oli kuuntelemassa tutkinnan keskipisteessä olevaa Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelinkeskustelua heinäkuun 25. päivänä. Kaikkiaan puhelua seurasi Yhdysvaltain päässä runsaat kymmenen henkilöä, joukossa ulkoministeri Mike Pompeo.

Trumpin kaatuminen vaatisi todella monen republikaanin kääntymistä häntä vastaan.

Muistiinpanoista poistettu kohtia

Vindmanin kuulustelu tapahtui suljettujen ovien takana, mutta suuret amerikkalaislehdet kertoivat siitä yksityiskohtia

Vindman sanoi, että Valkoisen talon puhelinkeskustelusta julkisuuteen antamista muistiinpanoista oli poistettu joitakin olennaisia kohtia. Trump on väittänyt julkistetun version olleen sanatarkka.

ILMOITUS

Poistetut kohdat liittyivät keskusteluun siitä, että Trump halusi Ukrainan aloittavan tutkinnan demokraattipoliitikko Joe Bidenin liikemiespoika Hunter Bidenin liiketoimista Ukrainassa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tutkinnan ytimessä on epäilys siitä, että Trump yritti painostaa vieraan valtion johtajaa (Zelenskyitä) toimiin, jotka heittäisivät epäilyksen varjon hänen poliittisen kilpailijansa ylle. Joe Biden on yksi kolmesta kärkinimestä tavoittelemassa demokraattien ehdokkuutta ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Jo aiemmin on tullut esille, että Trump oli jonkun aikaa ennen heinäkuun puhelua jäädyttänyt Ukrainalle luvatun lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun. Trumpin leirin mukaan tällä ei ollut mitään yhteyttä Bideniin liittyneisiin vaatimuksiin, mutta tämä on jo aikaisemmin kuulemisissa kyseenalaistettu.

Epäily painostuksesta

Vindmanin kerrotaan todistaneen, että hänen huolensa olivat heränneet heinäkuun 10. päivänä pidetyssä Yhdysvaltain ja Ukrainan turvallisuusviranomaisten tapaamisessa.

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Gordon Sondland oli tapaamisessa toivonut Ukrainan käynnistävän tutkinnan, jotta Zelenskyille järjestyisi tapaaminen Trumpin kanssa. Tutkinnan olisi pitänyt koskea vuoden 2016 vaaleja, Bideneitä ja Burisma-yhtiötä.

Burisma on ukrainalainen kaasuyhtiö, jonka hallituksessa Hunter Biden oli viime kevääseen asti. Viittaus vuoden 2016 vaaleihin liittyy Trumpin leirin viljelemään salaliittoteoriaan, jonka mukaan Ukraina olisi sotkeutunut vaalivaikuttamiseen, josta on syytetty Venäjää.

Vindmanin mukaan silloinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton oli lopettanut kokouksen siihen paikkaan Sondmanin puheenvuoron jälkeen.

Bolton erosi tai erotettiin turvallisuusneuvonantajan tehtävästä 10. syyskuuta.

Vindman kertoi kuulustelussa, että hän oli yrittänyt saada heinäkuun 25. päivän puhelinkeskustelusta julkistetuista muistiinpanoista puuttuneita kohtia mukaan niihin. Joitakin niistä oli otettu mukaan, mutta kaksi kohtaa oli yhä jätetty pois.

Näin tutkinta etenee

Edustajainhuoneen demokraatit julkaisivat tiistaina paperin siitä, miten Trumpin virkasyytetutkinnassa edetään. Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, joten he pystyvät ohjaamaan prosessia.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta jatkaa edelleen tutkintaa. Se voi järjestää myös julkisia kuulemisia ja se voi myös julkistaa suljetuissa kuulemisissa tehtyjä muistiinpanoja. Prosessista siis tulee aiempaa julkisempi.

Seuraavassa vaiheessa tutkinnan tuloksista laaditaan julkinen raportti edustajainhuoneen oikeusvaliokunnalle. Tämä valiokunta voi tutkittuaan asiaa esittää virkasyytteen nostamista.

Virkasyytteen nostamiseen riittää edustajainhuoneessa yksinkertainen enemmistö.

Tuomioistuimena toimii senaatti, ja presidentin tuomitsemiseen on korkea kynnys: siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.

Vain kaksi presidenttiä on saanut virkasyytteen, Andrew Johnson vuonna 1868 ja Bill Clinton 1998. Kumpaakaan ei tuomittu. Richard Nixon olisi luultavasti joutunut virkasyytteeseen 1974, mutta hän erosi itse ennen sitä.

Virkasyyte ei ole rikosoikeudellinen prosessi. Ainoa mahdollinen rangaistus on erottaminen.

Törkyryöppy Vindmania vastaan

Suurin osa republikaaneista on toistaiseksi ollut lojaaleja Trumpille. Tämä näkyi myös Vindmanin todistuksen jälkeen, kun Trumpia tukevat poliitikot ja tiedotusvälineet kävivät törkeästi panetellen Vindmanin kimppuun.

Toisaalta yhä raskauttavampien todisteiden kertyessä moni republikaanipoliitikko joutuu miettimään, miten pitkälle Trumpin tukemisessa uskaltaa mennä, ja miten se vaikuttaa heidän omaan uraansa ja uudelleenvalinnan mahdollisuuksiin.

Vindman esitti todistuksensa pukeutuneena sotilasunivormuun, Irakissa tapahtuneesta haavoittumisesta saamansa kunniamerkki rinnassaan.

44-vuotias Vindman on syntynyt Ukrainassa, mutta hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin jo Vindmanin ollessa kolmevuotias.

Ansioituneen sotilaan pilkkaaminen ja lojaalisuuden epäileminen on Yhdysvalloissa herkkä asia. Tunnetuista republikaaneista Liz Cheney sanoi Vindmaniin kohdistunutta törkyryöppyä häpeälliseksi ja Mitt Romney absurdiksi ja vastenmieliseksi.

Jos virkasyyte etenee senaattiin, tuomio vaatisi todella monen republikaanin kääntymistä Trumpia vastaan. Republikaaneilla on 53–47 enemmistö senaatissa.

Lisää virkasyytejutun taustasta KU:ssa syyskuussa julkaistussa jutussa.