Jarmo Lintunen

Paavo Arhinmäki perustelee Facebookissa, miksi päätti tehdä julkisen vetoomuksen, vaikka yleensä ei pidä suotavana niin kutsutun ”vanhan isännän” antavan liikaa ohjeistusta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vetoaa Jussi Saramoon, jotta tämä asettuisi ehdolle puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Arhinmäki julkaisi vetoomuksen tiistaina Facebookissa .

Arhinmäki perustelee vetoomustaan muun muassa sillä, että ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi olisi valittava kansanedustaja. Saramo nousi viime kevään eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan.

– Puolueen 1. varapuheenjohtajan pitää koska vain ja lähes missä vain asiassa pystyä tuuraamaan puheenjohtajaa. Siksi 1. varapuheenjohtajan pitää tuntea puolueen linjat ajankohtaisiin kuumiin keskusteluihin, mutta myös laajemmin.

– Hänen pitää osallistua tarvittaessa niin televisio- kuin radiokeskusteluihin sekä puoluejohtajapaneeleihin. Tätä korostaa erityisesti vielä se, että tällä hetkellä puolueen puheenjohtaja on ministeri ja ministereillä on todella kiireinen aikataulu, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäki huomauttaa, että ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi voisi asettaa monta hyvää kansanedustajaa ehdolle.

ILMOITUS

– Jussi Saramo on toiminut nuorisoliiton puheenjohtajana ja puolueen poliittisena sihteerinä. Hän tuntee siksi läpikotaisin puolueen ohjelmat ja kannat.

Saramo tuntee Arhinmäen mukaan myös ehkä parhaiten vasemmistoliiton eurooppalaiset sisarpuolueet. Tämän lisäksi Saramo on työnsä puolesta kiertänyt Suomea ja tuntee eri alueet hyvin. Tämän lisäksi Arhinmäki nostaa esiin Saramon sanavalmiuden.

– Jussi on osoittanut, että hän pärjää erinomaisesti poliittisissa keskusteluissa ja väittelyissä ihan kenen kanssa tahansa ja ketä tahansa vastaan.

Aiemmat pyynnöt sivuutettu

Saramon perheeseen syntyi viime viikolla toinen lapsi. Arhinmäki mainitsee kirjoituksessaan omat kokemuksensa puolueen puheenjohtajana.

– Itse olen toiminut puolueen puheenjohtajana ensin yhden ja sitten kahden lapsen isänä. Perheen ja työn yhteensovittaminen oli ajoittain hyvinkin haastavaa, aina se ei oikein onnistunut.

Puolueen ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävä ei Arhinmäen mukaan ole kuitenkaan yhtä kiireinen kuin puheenjohtajan. Ensimmäinen varapuheenjohtaja pystyy paremmin hallitsemaan aikataulujaan.

Hän mainitsee kirjoituksessaan jo pyytäneensä Saramoa harkitsemaan asettumista ehdolle. Ne pyynnöt Saramo on Arhinmäen mukaan sivuuttanut.

– Nyt kuitenkin esitän julkisesti ja vetoan Jussiin. Sinä olisit erinomainen 1. varapuheenjohtaja puolueelle, Arhinmäki päättää kirjoituksensa.

Arhinmäen päivitykseen tuli nopeasti paljon kannustavia kommentteja, joissa Saramon toivottiin asettuvan ehdolle. Nopeimmin kommentoi vasemmistoliiton entinen ensimmäinen varapuheenjohtaja, nykyinen ministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Saramo puolestaan itsekin kommentoi viestejä.

– Kiitos Paavo ja kaikki muut lämpimistä sanoista ja tuesta. Lupaan palata asiaan pian, vaippoja vaihtaessa ehtii ajatella monenlaista, Saramo kirjoitti.

Puoluejohtoon paljon muutoksia

Vasemmistoliiton puoluekokous järjestetään marraskuun puolivälissä Kuopiossa. Ainoastaan Li Anderssonin jatko puolueen johdossa on varmaa. Kaikki kolme varapuheenjohtajaa tulevat vaihtumaan.

Tämän lisäksi myös puoluesihteeri saattaa vaihtua, kun nykyisen puoluesihteerin Joonas Leppäsen haastajaksi ilmoittautui Mikko Koikkalainen. Samoin puoluevaltuuston puheenjohtaja vaihtuu, kun Pia Lohikoski väistyy tehtävästä. Saramon kanssa Uudeltamaalta eduskuntaan valittu Lohikoski hakee Vasemmistonaisten puheenjohtajaksi.