Lehtikuva/Mikko Stig

Painoindeksin nousu johtaa myös lyhyempään työuraan.

Ylipaino johtaa heikompaan työllisyyteen ja ansiotasoon, kertoo tuore suomalaistutkimus. Painoindeksin yhden yksikön nousu näyttää johtavan keskimäärin 6,9 prosenttia muita pienempään palkkaan, 2,1 prosenttia lyhyempään työuraan ja 3,7 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen vastaanottaa sosiaalisia tulonsiirtoja.

Tutkijaryhmä tarkastelee ylipainon vaikutusta suomalaisten työmarkkinamenestykseen käyttäen hyväksi geneettistä taipumusta ylipainoon. Vaikutusten arviointi perustuu geenivarianttitietoihin, joiden perusteella voidaan arvioida ylipainon geneettistä riskiä.

Ylipaino on yleistynyt voimakkaasti teollisuusmaissa viimeisten vuosikymmenten aikana. Tutkimusten mukaan ylipainolla on vahva yhteys heikkoon menestykseen työelämässä, kun menestystä mitataan työllisyydellä ja palkkatasolla. Matala palkkataso johtaa usein siihen, että henkilö syö epäterveellisesti runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävää ravintoa.

Tämän vuoksi on pyrittävä tunnistamaan ylipainon syy-seurausvaikutus menestykseen työelämässä, kuuluu tutkimuksen johtopäätös.

Tutkimus perustuu Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaan valtakunnalliseen Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimukseen, joka käynnistyi vuonna 1980. Ensimmäiseen kenttätutkimukseen osallistui 3 596 lasta ja nuorta. Tämän tutkimuksen aineisto yhdistettiin Tilastokeskuksen kattaviin pitkittäisiin rekisteriaineistoihin, joiden avulla seurattiin henkilön työmarkkina-asemaa ajanjaksolla 1990-2012.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!