IPS/Alam Kiron

Säätiö nimeltä Kaiser Family Foundation on tutkinut yhdysvaltalaisten käsityksiä hi-viruksesta ja hiv-positiivisista ihmisistä. Suurella osalla ihmisistä on aiheesta asiallista tietoa, mutta jotkin harhaluulot ovat yllättävän yleisiä.

Esimerkiksi 27 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoo, että hiv voi tarttua juomalasista. Käymälän istuinta mahdollisen tartunnan lähteenä pitää 17 prosenttia. Yhteinen uintihetki hiv-positiivisen kanssa uima-altaassa voi yhdentoista prosentin mielestä johtaa sairastumiseen.

Tosiasiassa hivin voi saada vain suojaamattomassa seksissä, jakamalla huumepiikin sairastuneen kanssa tai verensiirrossa.

Harhaiset ennakkoluulot koskettavat huomattavaa ihmisjoukkoa.

Harhaiset ennakkoluulot koskettavat ja ovat koskettaneet huomattavaa ihmisjoukkoa. Epidemian alusta alkaen tartunnan saaneita on ollut kaikkiaan 75 miljoonaa ihmistä, ja siihen kuolleita 32 miljoonaa.

Vuoden 2018 tietojen perusteella maailmassa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 37,9 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä, joista vuoden aikana kuolee noin 770 000. Vuodessa tulee noin 1,7 miljoonaa uutta tartuntaa.

Englanninkielinen versio