Vastavalo/Pentti Sormunen

Suomalaisessa tarustossa kerrotaan tunnetusti metsiemme kontiosta, sudesta, hirvestä ja vieläpä hauestakin. Myös monet muut eläimet ovat osana kansantarustoamme, esimerkiksi käärme oli tärkeä muinaiselle shamaanille.

Eläimillä oli oma voimansa ja ihmiset turvautuivat niiden apuun. Tunnettu kansatieteilijä Liisa Kaski on kirjoittanut teoksen, jossa esittelee 40 Suomessa esiintyvää eläintä ja kertoo niiden myyteistä. Mukana on sekä luonnonvaraisia eläimiä että ihmiseen sopeutuneita, kuten kissa, koira ja hiiri.

Eläimethän tulivat Suomeen jääkauden jälkeen aika lailla samaan aikaan kuin ensimmäiset ihmisetkin. Väinämöinen teki kanteleensa hauen leukaluusta. Hauki onkin ollut tietäjien tärkeimpiä apueläimiä.

Linnuista esimerkiksi kuikka piti yhteyttä veden väkeen. Kuikan höyhen turvasi koskenlaskijan ja kuikanmuna auttoi metsäpalon sammuttamisessa.

Koira saapui nykyisen Suomen alueelle jo ensimmäisten ihmisten mukana tehtävänään vartiointi ja metsästys. Koiran sisällä asustava susi taas antoi aihetta pahoihin manoihin. Kissa taas tuli Suomeen viimeistään rautakaudella yli tuhat vuotta sitten. Kissan tehtävänä oli toimia vilja-aittojen suojelijana. Noitavainojen aikana kissa kärsi eläimistä ehkä eniten, sillä sitä pidettiin noidan apurina.

ILMOITUS

Myyttiset eläimet on mahtavasti kuvitettu tietoteos, joka löytää muinaisten mielikuvien ja uskomusten jälkiä myös nykyihmisen ajatusmaailmasta. Se selittää sanontojen taustaa tavalla, joita emme ehkä tule koskaan ajatelleeksi. Eläimet ovat olleet ja ovat edelleen erottamaton osa ihmisen elämää ja maailmankuvaa.

Liisa Kaski. Myyttiset eläimet. Tarua ja totta eläinten mahdista. Kuvitus Teemu Junkkaala ja Leino Junkkaala. SKS 2019. 264 sivua.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.