Lehtikuva/Roni Lehti

Viime maajoukkuepeleissä nähtiin Suomen onnistuvan ilman magiaa.

Erään nettisivuston asiantuntijoiden laskema todennäköisyys Suomen pääsylle miesten jalkapallon EM-kisoihin on 99,32 prosenttia. Tämän tiedon edessä on syytä vakavoitua. Tälläkin palstalla, kuten kaikissa muissakin urheilusta edes hieman kertovissa joukkotiedotustuuteissa, on hehkutettu Huuhkajien historiallista tilannetta.

Käytännössä kun kisapaikan meneminen sivu suun voisi tapahtua vain, jos Suomi ottaisi 0–1 pistettä Liechensteiniltä ja Kreikalta ja samaan aikaan Bosnia nappaisi täydet kuusi pinnaa Italialta ja Liechtensteinilta. Toisaalta jos Armenia voittaisi Italian ja Kreikan ja Suomi häviäisi molemmat jäljellä olevat pelinsä, mentäisiin Kaukasukselta kisoihin. Esimerkiksi tuoreimmassa Fifa-rankingissa Liechenstein killuu sijalla 182 Puerto Ricon ja Mongolian syleilyssä, joten asetelmat ovat tätä myöten selvät.

Enää ei tarvitse luottaa Ratinan kotitaian tai Tim Sparvin pelaamisen myötä tuleviin pinnoihin. Viime maajoukkuepeleissä nähtiin Suomen onnistuvan ilman magiaa. On esimerkiksi hyvä huomata, ettei Suomen voittomaalin tekijänä Armeniaa vastaan ollut Teemu Pukki, vaan FC Augsburgin Fredrik Jensen.

Kuten politiikassa ja niin monella muulla ihmiselämän osa-alueella, on jalkapallossakin itseluottamuksella aivan keskeinen rooli haettaessa menestystä. Pelejä eivät voita ne, jotka lähtevät kentille pää jo hieman painoksissa. Osaamisensa löysivät Huuhkajien tavoin juuri oikealla hetkellä myös Kuopion Palloseuran pelaajat. Savolaisten suorastaan huikean syksyn jälkeen seura voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 43 vuoteen. KuPS:n pääomistaja ja Palloliiton puheenjohtaja ovat muuten yksi ja sama mies – Ari Lahti.

Vaikka häntä saattaa syystäkin kritisoida esimerkiksi maajoukkueen Qatariin suuntautuneen matkan takia, on pankkiiri tehnyt jotain oikein. Toki rahaakin on palanut, esimerkiksi KuPS:iin Lahti kertoo Iltalehden mukaan satsanneensa parinkymmenen vuoden aikana noin 6–7 miljoonaa euroa saamatta itselleen killinkiäkään takaisin.

ILMOITUS

Ari Lahdella on ollut tekemisessään kuitenkin itseluottamusta hänelläkin. Pitkä työ toi tulosta. Kaupungin valtasi ennennäkemätön mestaruushuuma, ja keskellä yötä Turusta kotiin palanneita pelaajia oli vastassa satamäärin ihmisiä Veljmies-patsaalla. Ja voitot säteilevät myös tulevaisuuteen, Kuopionkin kentillä kirmannevat entistä enemmän pienet pelaajat, jotka haaveilevat urasta pikemminkin Petteri Pennasena kuin Lionel Messinä.

Suomalaisen jalkapallon tarina on kukkeimmassa vaiheessaan, vaikka toki on syytä muistaa, etteivät arvokisareissut mikään poikkeuksellinen juttu Suomifutiksessa ole. Esimerkiksi Helmarit ovat käyneet muutamankin kerran Euroopan mestaruuskisoissa, ja syyskuun kaksi EM-karsintapeliä Albaniaa vastaan päätyivät molemmat voittoon yhteismaalierolla 11–1. Maajoukkuepelit jatkuvat Linda Sällströmillä ja kumppaneilla marraskuussa, kuten myös Lukas Hradeckýlla tovereineen.

Vakioriviltä löytyy puolestaan tuttuun tapaan brittifutista. Valioliigan ehkä tiivein puolustus on yllättäen sarjanousija Sheffield Unitedilla, joka on yhdeksässä pelissä päästänyt vain seitsemän maalia. Toisaalta teräskaupungin joukkue ei itse tao jatkuvasti täysosumia vastustajan verkkoon, koska Lys Moussetin 1–0-voittomaali maanantaina Arsenalia vastaan oli Sheffield Unitedin ensimmäinen maali yli 300 peliminuuttiin. Mutta se riitti tuolloin kolmeen pisteeseen, koska Tykkimiehet eivät vain yksinkertaisesti päässeet murtautumaan maalin eteen parkkeeratun bussin lävitse. Sheffieldillä on nyt vastassa kaksi tappiota peräkkäin kärsinyt West Ham. Se on kuitenkin tasokkaampi yhdistelmä, mutta ykkösen oheen kannattaa laittaa risti.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 26.10. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1(X), 1, 1(X), 1, 1, 1, 1(2), 1, 1, 1(X), 2, 1(X).

VIIKON VÄITE: Tulevina viikkoina brittifutikseen saa ylimääräistä jännitystä Vakioveikkauksen SM-kisojen kautta. Kansan Uutisten vetopoppooseen pääsee mukaan osoitteessa www.veikkaus.fi/vakiosm, ryhmässä Kansan_Uutiset, salasana 2tJSvgfx.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.