Jarno Mela

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on mukana Helsingin budjettisovussa.

Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä on mukana kaupunginhallitusryhmien välisessä budjettisovussa.

Valtuustoryhmä iloitsee siitä, että ryhmät sopivat muun muassa viiden koulurakennuksen peruskorjauksen aikaistamisesta, oppilashuollon ja oppimisen tuen vahvistamisesta sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden parantamisesta.

Koulut ovat Maatullin ala-aste, Käpylän peruskoulu, Kottby grundskolan, Koskelan ala-aste ja Laajasalon ala-aste.

Pormestarin esityksessä oli poikkeuksellisen suuria puutteita.

Lapsiin ja nuoriin valtuustoryhmä olisi toivonut enemmänkin panostuksia, mutta se pitää nyt sovittuja parannuksia askelina eteenpäin.

– Meille tärkeää budjettineuvotteluissa oli, ettei varhaiskasvatuksen voitontavoittelua lisätä, koska se ei ole lapsen edun mukaista, valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki kommentoi.

ILMOITUS

– Varhaiskasvatuksella on keskeinen merkitys lasten oppimiseen, tasa-arvoon ja kehitykseen.

Hyviä ilmastopäätöksiä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tyytyväinen saavutuksistaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ryhmän vaatimuksesta päätettiin lisätä investointeja paikallisesti tuotettuun aurinkosähköön sekä investoida ruokahävikkiterminaaliin, jonka kautta hävikkiruokaa on mahdollista jakaa tehokkaasti apua tarvitseville.

Lisäksi ilmastonmuutosta torjutaan esimerkiksi varmistamalla, että Hiilineutraali Helsinki -ohjelman toimeenpanossa on tarpeeksi työntekijöitä.

– Helsinki voi kokonsa puolesta tehdä paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Nyt sovitut panostukset ovat välttämättömiä, jotta Helsinki pystyy vähentämään tehokkaasti muun muassa energian, ruuan ja liikenteen päästöjä, Vuorjoki iloitsee.

Tarpeetonta kiristämistä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä arvioi, että pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) esityksessä oli poikkeuksellisen suuria puutteita ja vaikka valtuustoryhmät saivat neuvoteltua noin 40 miljoonan euron lisäpanostukset pohjaesitykseen, jää esitys silti alle lautakunnissa yhdessä tunnustetun tarpeen. Esimerkiksi vanhustenhoitoon ryhmä ajoi selkeästi suurempia lisäyksiä.

– Haasteena budjetoinnissa on, että strategian tuottavuustavoite ohjaa tarpeettomaan talouden kiristämiseen, Anna Vuorjoki sanoo.

– Tällä valtuustokaudella tuottavuustavoitetta on meidän vaatimuksestamme loivennettu. Jotta palveluita voidaan todella kehittää paremmiksi, tulevalla valtuustokaudella strategiassa tulee ottaa talouden suunnittelun pohjaksi hyvät palvelut kuntalaisille säästöjen tavoittelun sijaan.