Lehtikuva/Emmi Korhonen

Työnantajia edustava Palta kiistää PAUn väitteet.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut laajasta lakosta Postissa. Noin 9 000 työntekijää koskeva lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta ja päättyy sunnuntaina 24.11. puoliltaöin, jos PAU ei pääse sitä ennen työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta työnantajan kanssa sopuun.

Kahden viikon lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. PAUn mukaan Posti pyrkii romuttamaan täysin nykyisen työehtosopimuksen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, toteaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen tiedotteessa.

Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja, PAUn tiedotteessa kirjoitetaan.

Postin ongelmana on paperipostin jyrkkä vähentyminen. Sen määrä vähenee Palvelualojen työnantajien Paltan mukaan nopeammin kuin missään muualla Euroopassa.

ILMOITUS

Palta kiisti viime viikolla PAUn väitteet työehtojen polkemisesta.

– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi tiedotteessa.

PAU korostaa tänäisessä tiedotteessaan, ettei se vaadi mitään ylimääräistä. Liitto haluaa turvata nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

PAU kertoo myös pyytäneensä muilta keskusjärjestö SAK:n ammattiliitoilta tukea kamppailuunsa. ”Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta ja viimeksi vuonna 2015 muiden kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan rajuista työehtoheikennyksistä”, tiedotteessa todetaan.