”Mulla ei ole tarpeeksi tunteja!” ”Mulla on vain kaksi työvuoroa tällä viikolla.” Näitä lauseita kuulen työpaikkani luottamusmiehenä joka ikinen päivä. Työsopimuksessa on työtunteja niin vähän, ettei palkalla ole mitenkään mahdollista tulla toimeen, vaikka söisi pelkkää puuroa.

Kun toimeentulo on jo nyt surkeaa, mitäs luulette, millainen eläke kertyy? Nuoret eivät ole asiasta huolissaan, koska nuorihan on tunnetusti haavoittumaton ja kuolematon.

Me vanhemmat tiedämme, että työura loppuu aikanaan, ja eläke tulee olemaan ehkä 40–50 prosenttia palkasta, jos sitäkään. Laskin juuri oman eläkkeeni, ja Työeläke.fi -sivuston mukaan se tulee olemaan 31 prosenttia palkastani, 787 euroa kuussa, jos jään 65-vuotiaana eläkkeelle. Tämä lähinnä itkettää.

Hyvätuloiset voivat taata itselleen lisäeläkkeen eläkesäästämisellä, mutta se ei ole optio todella pienituloisille, jotka elävät kirjaimellisesti kädestä suuhun.

Silpputyö – osa-aikatyö, määräaikaiset työsuhteet, nollasopimukset – tulee aiheuttamaan meille lisää eläkeläisköyhyyttä tulevaisuudessa. Se tulee kohdistumaan, kuten eläkeköyhyys nykyäänkin, matalapalkka-aloilla työskenteleviin, eli lähinnä naisiin.

Haluaako nykyinen hallitus puuttua silpputyön teettämiseen? Jos vastentahtoisen osa-aikatyön teettäminen tehtäisiin vaikeammaksi, (kalliimmaksi?) ja ihmiset saisivat enemmän kokoaikatöitä, se parantaisi tulevaisuuden eläkeläisten asemaa. Tulisimme toimeen nyt palkallamme ja myöhemmin eläkkeellämme.

Meitä on iso määrä, joilla ei ole koskaan varaa jäädä eläkkeelle. Siitäpä vasta riemu repeää, kun aikanaan teen töitä työpaikkani asiakaspalvelupisteessä rollaattorin kanssa hitaasti hiipien! No, vitsi vain. Tilalleni otetaan varmasti joku nuori, notkea ja tuntipalkaltaan halvempi heti, kun eläkeikäni koittaa, oli minulla elanto eläkepäivikseni tiedossa tai ei.