Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton Kivelä vaatii ympäristöjärjestöille lisärahoitusta.

Kansanedustaja Mai Kivelä (vas.) ehdottaa määrärahan lisäämistä ympäristöjärjestöjen avustuksiin valtion ensi vuoden budjettiin. Talousarvioaloitteessaan Kivelä esittää eduskunnalle, että se lisää ympäristöjärjestöjen avustuksiin ensi vuodelle 300 000 euroa.

Pääministeri Antti Rinteen hallitus on leikkaamassa järjestöjen rahoitusta 200 000 eurolla kuluvan vuoden tasosta.

– Valtakunnallisten ympäristöjärjestöjen tekemä työ on erittäin tärkeää ympäristönsuojelun, kansalaisyhteiskunnan vaikutusmahdollisuuksien ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta, Kivelä sanoo.

Ympäristöjärjestöjen tekemä työ on tärkeää.

– Lisäksi ympäristöjärjestöt ovat merkittäviä asiantuntijaorganisaatioita, joiden osaamista hyödynnetään laajasti.

Hän painottaa sitä, että vapaaehtoisten henkilöiden työpanoksen hyödyntäminen on erinomainen tapa lisätä suomalaisten ympäristötietoisuutta. Kivelän mukaan ympäristöjärjestöt tarjoavat valtavalle määrälle ihmisiä lapsista aikuisiin konkreettisia keinoja toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Työ on luonteeltaan myös kansainvälistä.

ILMOITUS

– Ympäristöjärjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen ja kehittäminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite, Kivelä arvioi.

200 000 euron leikkaus

Myös Suomen Luonnonsuojeluliitto arvioi lausunnossaan ensi vuoden talousarvioon, että ympäristöjärjestöt tarvitsevat luvattua enemmän rahaa. Sen arvio on, että avustuksia kansalaisjärjestöille tulisi kasvattaa 400 000 eurolla talousarvioesityksestä.

Liitto toteaa hallituksen olevan leikkaamassa ympäristöjärjestöjen rahoitusta peräti 200 000 eurolla vuodesta 2019, vaikka ympäristöongelmat ovat kasvaneet. Tähän lukuun sisältyvät eduskunnan viime vuonna lisäämät rahat ympäristöjärjestöille ja 100 000 euron lisäbudjettiraha metsästäjien kertahankkeeseen.

Järjestön mukaan esitys heikentäisi ympäristöjärjestöjen toimintaedellytyksiä tilanteessa, missä niiden merkitys ja työmäärä on kasvanut ympäristöongelmien myötä merkittävästi. Ympäristöhallinto toteuttaa useita laajoja lainsäädäntö- ja kehittämishankkeita, joissa tarvitaan ympäristöjärjestöjen asiantuntemusta. Ympäristöjärjestöjä tarvitaan myös ympäristöasioiden tiedottamisessa ja kansalaisten neuvonnassa.

Jutun otsikkoa muutettu 21.10. klo 13.06. Hallitus ei esitä tukien leikkausta, toisin kuin otsikossa aiemmin väitettiin.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!