Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Kansalaisten mielestä Rinteen hallitus on pitänyt lupauksensa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus nauttii kansalaisten luottamusta. Alma Median tuoreen kyselyn mukaan kansalaisten enemmistön mielestä hallitus on pitänyt lupauksensa. Vasemmistopuolueiden kannattajat ovat selkeästi keskustalaisia tyytyväisempiä hallitukseen.

Vasemmistopuolueiden kannattajista yli 80 prosenttia näkee lupausten täyttyneen täysin tai ainakin osittain. Pettyneitä eli heitä, joiden mukaan lupaukset eivät ole toteutuneet on vain sosiaalidemokraateista kolme prosenttia ja vasemmistoliitossa yksi prosentti.

Rinteen hallitus on kyennyt voittamaan etenkin vasemmistolaisten sympatiat. Vihreätkään eivät vaikuta kovin tyytymättömiltä. Puolueen kannattajista valtaosa eli lähes 70 prosenttia uskoo lupausten toteutuneen ainakin osittain.

Vasemmistoliiton kannattajista peräti 95 prosenttia pitää hallituksen työllisyyspolitiikkaa täysin oikeana tai jokseenkin oikeana.

Vihreissä näyttää kuitenkin olevan keskustan tapaan empijöitä ja odottelijoita. Vihreistä lähes viidennes ei osannut sanoa näkemystään. Kaikkein epäluuloisimmin hallitukseen suhtautuvista keskustan kannattajista viidennes on sitä mieltä, etteivät lupaukset ole toteutuneet lainkaan.

Kulmunilla kova haaste

Puolueiden kannattajien korkeat luottamusluvut vahvistavat hallituksen asemaa. Epäilijöistä huolimatta keskustankin kannattajista kuitenkin 64 prosenttia katsoo hallituksen lupausten toteutuneen ainakin osittain.

ILMOITUS

Tuoreella puheenjohtajalla Katri Kulmunilla on kova haaste kääntää keskustan heikossa hapessa oleva kannatus nousuun. Kulmuni joutuu kasaamaan omia joukkojaan hallituksen taakse. Toisaalla vaanii puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset, jotka houkuttavat kaikkein konservatiivisimpia ja oikeistolaisimpia keskustalaisia.

Millään puolueella – perussuomalaisia lukuun ottamatta – ei ole aihetta iloita keskustan alamäestä. Perussuomalaiset tavoittelevat pääministerin paikkaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tätä tavoitetta edesauttaa keskustan heikko kannatus.

Perussuomalaiset rakentaa puolueesta vaihtoehtoa nykyiselle hallitukselle ja haastajaa koko puoluekentälle. Keskusta on kärsinyt tästä eniten.

Keppiä vai porkkanaa työttömille?

Alma Median kyselyssä kysyttiin myös, että pitäisikö työttömien saada keppiä vai porkkanaa? Tämä kysymys jakaa puoluekannan ja tulojen mukaan. Vasemmistoliiton kannattajille on kaikkein vastenmielisintä tyrkyttää työttömille keppiä.

Vasemmistoliiton kannattajista peräti 95 prosenttia pitää hallituksen työllisyyspolitiikkaa täysin oikeana tai jokseenkin oikeana. Vain pari prosenttia sanoo työllisyyspolitiikkaa vääräksi. Nämä luvut ovat vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa poikkeuksellisen korkeat. Puolueessa on aina katsottu kriittisellä silmällä myös oman puolueen toimintaa hallituksessa.

Myös SDP:n kannattajista 89 prosenttia on hallituksen työllisyyspolitiikan ja sanktioiden vähentämisen kannalla. Odotetusti keskustassa suhtaudutaan nihkeämmin.

Keskustan kannattajista yli puolet pitää jokseenkin tai täysin vääränä työttömien kepittämisen lopettamista. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti vihatusta aktiivimallista, jonka purkamista nyt enemmistö kansalaisista kannattaa.

Työttömien kepittämistä kannattavat hyvätuloiset ja johtavassa asemassa, eli he, joille Sipilän hallitus oli mieluinen.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!