Vasemmisto-opiskelijat kyselevät kokoomuksen selkärangan perään.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii kokoomusta puolustamaan omistajan oikeuksia, jos puolueessa yhä uskotaan markkinataloudella olevan rooli ilmastokriisin torjunnassa. Järjestö viittaa keskusteluun siitä, että UniCafe on päättänyt luopua naudanlihasta raaka-aineena.

Järjestö ihmettelee asiasta seurannutta monta päivää jatkunutta mediamyllyä, jossa monet yleensä vapaata markkinataloutta puolustavat tahot keskustan ministeri Jari Lepästä (kesk.) aina Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemeen ovat vastustaneet päätöstä.

Päätöksen arvostelijat vetoavat opiskelijoiden oikeuteen päättää itse, mitä he syövät.

Me emme niin markkinataloudesta perusta.

UniCafe on osa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamaa YLVAA, entistä HYY Yhtymää. HYY Ravintolat toimii opiskelija- ja henkilöstöravintoloitsijana pääkaupunkiseudulla.

Missä selkäranka?

– Me olemme huolissamme vapaan markkinatalouden puolustajien selkärangasta, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Linna sanoo.

ILMOITUS

– Markkinataloudessa omistaja on aina oikeassa ja hän – eivät hallituksen ministerit – päättää viime kädessä siitä, mitä yritys tarjoaa markkinoille, toki lainsäädännön puitteissa. Nyt kuitenkin yksityisen yrityksen päätöstä olla käyttämättä yhtä raaka-ainetta on vastustettu tahoilta, joiden ei luulisi kannattavan valtiojohtoista suunnitelmataloutta.

Vasemmisto-opiskelijat näkee, että jos markkinoilla halutaan olevan rooli ilmastokriisin ratkaisussa, on kokoomuksen toimittava ja vihellettävä peli poikki.

– Me emme niin markkinataloudesta perusta, mutta näemme, että sillä voi olla rooli yhteisessä kamppailussamme elinkelpoisen planeetan puolesta, Linna sanoo.

Possu ja broileri jatkavat ruokalistalla

Vaikka UniCafe luopuu naudanlihasta, se jatkaa broilerin- ja sianlihan käyttämistä ruuassa. Yrityksen pyrkimys on päästä sataprosenttiseen kotimaisuusasteeseen lihan osalta. Nyt se on käyttänyt pieniä määriä ulkomaista naudanlihaa.

– Mutta mikä tämä rooli oikein voi olla, jos näin vaatimattomatkin askeleet kestävämpään suuntaan saavat jopa markkinatalouden puolustajat takajaloilleen, ihmettelee Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Joel Lindqvist.

– Meistä kokoomuksen on nyt näytettävä, että se kykenee nousemaan identiteettipolitiikan yläpuolelle puolustamaan arvojaan ja omistajan oikeutta päättää liiketoiminnastaan. Jos edes kokoomus ei näe kestävää markkinataloutta ja liiketoimintaa puolustamisen arvoisena, niin pitääkö meidän alkaa suoraan viettämään sen hautajaisia?

Vasemmisto-opiskelijat iloitsee UniCafen päätöksestä poistaa naudanliha valikoimastaan, vaikka näkee, että ilmastokriisin torjunnan eteen vastaavien toimien tulisi olla minimitaso, johon yritykset menevät joko vapaaehtoisesti – tai lainsäädännön pakottamina.

Naudanlihasta luopuminen ei ole ainoa pyrkimys ilmastoystävälliseen ja eettiseen ruokailuun UniCafessa. YLVAn sivuilla kerrotaan lisäksi, että UniCafe-ravintoloissa tarjoillaan vain Reilun kaupan luomukahvia ja vuonna 2018 se aloitti opiskelijoiden toiveesta Leftover-lounas -konseptin hävikkiruoan vähentämiseksi. Se on myös voittanut neljänä peräkkäisenä vuotena luomun Suomen mestaruuden. Ravintolat tarjoavat vain kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa.

Lisäksi Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola huomauttaa YLVAn verkkosivuilla, että UniCafeet eivät tarjoile myöskään hanhenmaksaa.