Lehtikuva/Markku Ulander

Kelan suositusten mukaan lehmänmaidon tai piimän tulee olla osa jokaista ateriaa, kansanedustaja kummastelee.

Kansanedustaja Mai Kivelän mielestä valtion tulisi edistää kestävää ruokailua korkeakouluissa. Hän jätti keskiviikkona kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus edistää asiaa korkeakouluopiskelijoiden ateriatuen kautta.

– Ruokajärjestelmällä on merkittävät vaikutukset ilmastonmuutokseen. Osana ilmastonmuutoksen kunnianhimoista torjuntaa valtion on tuettava muutosta kohti kestävää ruoantuotantoa ja -kulutusta, Kivelä sanoo.

Valtio tukee yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden ruokailua Kelan maksaman ateriatuen muodossa. Kivelän mukaan opiskelijoiden joukkoruokailu on tärkeä osa opiskelijoiden arkea ja sillä on merkittävä vaikutus opiskelijoiden ruokatottumusten muodostumiseen laajemminkin.

Valtioneuvoston asetus määrittelee opiskelija-aterian yleiset vaatimukset ja Kelan korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus tarkentaa miten ateriatuen kriteerit täyttyvät aterioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Käytännössä ateriatuen saaminen edellyttää Kelan suositusten noudattamista.

– Ateriatuen ehdoissa ei kuitenkaan velvoiteta tuen saajia vastuullisuuden noudattamiseen, eikä ilmastonäkökulmien huomioimiseen. Päinvastoin, Kelan suositusten mukaan lehmänmaidon tai piimän tulee olla osa jokaista ateriaa.

ILMOITUS

Kivelän jättämässä kirjallisessa kysymyksessä hän kysyy hallitukselta, aikooko se päivittää ateriatuen ehtoja ja korkeakoulujen ruokailusuosituksia niin, että niissä huomioidaan ruokailun ilmastovaikutukset.

– Samalla olisi syytä myös tarkistaa ateriatuen tasoa, sillä sitä ei ole korotettu vuoden 2012 jälkeen. Ateriatuen noston kautta voitaisiin lisätä velvoittavuutta kestävien ruokavalintojen edistämiseen, Kivelä sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina Helsingin yliopiston ravintoloiden lopettavan naudanlihan tarjoilun ensi vuoden helmikuussa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa lounastarjoilusta vastaavat Unicafe-ravintolat. Unicafeissa pyritään myös nostamaan kasvis- ja vegaanilounaisen myyntiosuus yli 50 prosentin ensi vuoden loppuun mennessä.

Päätös herätti tavanomaisen some-myrskyn puolesta ja vastaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!