Lehtikuva/Roni Rekomaa

Torstaina vietettävä asunnottomien yö keskittyy erityisesti asunnottomiin naisiin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa esitetään maksuttomia kuukautissuojia kaikille asunnottomille naisille.

– Kaikkein köyhimmillä ja heikoimmassa asemassa olevilla naisilla edullisimpienkin kuukautissuojien hankkiminen lohkaisee liian suuren osan kuukausittaisesta budjetista, Lohikoski sanoo.

Tarve maksuttomille kuukautissuojille on suurin kaikista pienituloisimmilla naisilla, joista osa tavoitetaan asunnottomille tarkoitetuissa matalan kynnyksen palveluissa. Joissakin kaupungeissa jaetaankin lahjoituksena saatuja kuukautissuojia esimerkiksi asunnottomien ensisuojissa tai päiväkeskuksissa.

– Mikäli asunnottomille naisille taattaisiin maksuttomat kuukautissuojat, se voisi edistää myös näiden naisten tavoittamista asunnottomuustyötä tarjoavien palveluiden piiriin.

Henkilökohtainen hygienia on asunnottomille erityisen hankalaa peseytymismahdollisuuksien puutteen vuoksi. Aiheeseen liittyy usein myös häpeän tunteita. Kadulla asuva asunnoton nainen ei mielellään puhu kuukautisista, niitä häpeillään ja niistä puhutaan kuiskaillen, asunnottomien kanssa työskentelevät järjestöt kertovat.

ILMOITUS

– Kuukautishygieniasta tinkiminen voi pahimmillaan aiheuttaa terveyshaittoja, joiden hoitaminen voi tulla viime kädessä jopa kalliimmaksi, kuin maksuttomien kuukautissuojien tarjoaminen, sanoo Lohikoski.

Torstaina 17.10. vietetään valtakunnallista asunnottomien yötä. Tänä vuonna tapahtuma keskittyy erityisesti asunnottomiin naisiin. Naisten suhteellinen osuus asunnottomista on kasvanut viime vuosina, vaikka asunnottomuus on kokonaisuudessaan vähentynyt Suomessa. Vuonna 2018 Suomessa oli yksineläviä naisia asunnottomina 1 244.

Rinteen hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan tavoitteena on puolittaa asunnottomuus tällä hallituskaudella ja poistaa se kokonaan vuoteen 2027 mennessä.