Lehtikuva/Emmi Korhonen

Ammattiliiton mukaan neuvottelut ovat jumissa työnantajan tavoitteiden takia.

Posti ja logistiikka-alan unioni PAUn hallitus päättää keskiviikkona työtaisteluista alan työehtosopimusten vauhdittamiseksi, kerrotaan liiton verkkosivuilla. Työtaisteluista tiedotetaan ensi viikolla.

Liiton mukaan viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvottelut ovat maanantain osalta ohi ja neuvotteluja jatketaan torstaina. PAUn näkemyksen mukaan neuvottelutilanne on jumissa, koska työnantajan pääneuvottelutavoite on työehtojen heikentäminen työehtosopimusneuvottelujen kautta.

Nykyiset kuukausi- ja tuntipalkat sekä sovitut palkanosat työnantaja olisi valmis säilyttämään sopimuskauden ajan eli 1–2 vuotta. Sen jälkeen myös nämä palkat laskisivat jakelua koskevan työehtosopimuksen mukaisiksi. Palkkoihin liittyvistä kirjauksista heikkenisivät PAUn mukaan heti muun muassa iltalisä, yötyölisä, lauantaityökorvaus, osa-aikaisten lisätyökorvaus, hälytysraha ja arkipyhäkorvaus.

Vuosilomalakia pidemmät vuosilomat sekä joustovapaajärjestelmä poistuisivat, samoin nykyisen laajuiset työterveyshuoltopalvelut. Työpäivä pitenisi keskimäärin 8 tuntiin eikä työajanpidennystä kompensoitaisi pekkasjärjestelmällä.

Lisäksi työnantaja on julkisuudessa kertonut hakevansa neuvottelutavoitteillaan myös joustavuutta. PAUn mukaan se tarkoittaa työaikajärjestelmää, jossa ei tarvitsisi etukäteen ilmoittaa työajan päättymisajankohtaa. Muina joustavuuselementteinä on mainittu laajemmat työssäkäyntialueet ja laajemmat paikallisen sopimisen mahdollisuudet, jotka jakelun työehtosopimus heidän mukaansa mahdollistaisi.

Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja, jotka toki toisivat työnantajan toivomaa joustavuutta, PAU tiivistää.

”Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä ja ne ovat ajamassa alan työtaisteluihin.”