Lehtikuva/Attila Kisbenedek

Kommentti: Alueet eriytyvät eri puolilla Eurooppaa muun muassa kaupungistumisesta johtuen. Se tekee yhteiskuntien hallitsemisesta entistä vaikeampaa.

Oppositio pääsi sunnuntaina juhlimaan vaalivoittoa, kun äärioikeistolaisen presidentin Viktor Orbánin Fidesz-puolue kärsi tappion muun muassa Budapestin pormestarinvaaleissa. Maan pääkaupungin uudeksi pormestariksi nousi Gergely Karácsony, jota arvostettu saksalainen Spiegel-lehti luonnehtii vasemmistoliberaali-vihreäksi poliitikoksi.

Budapestin lisäksi myös muissa monissa muissa suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa Fideszin ehdokkaat hävisivät. Oppositio onnistui kukistamaan ennakkosuosikit yhteistyöllä. Spiegel huomauttaa, että yhteistyössä olivat puolueet vasemmalta aina äärioikealle. Yhteistyö onnistui vihdoin, koska oppositio piti aluevaaleja viimeisenä mahdollisuutena pysäyttää Fideszin eteneminen.

Orban on yhdeksän vuoden valtakaudella muuttanut Unkaria voimakkaasti entistä yksinvaltaisempaan suuntaan.

Alueet kostavat kaikkialla

Antropologian näkökulmasta maailmaa tarkastelevalla Antroblogi-sivustolla julkaistussa analyysissa nostetaan esiin yksi tärkeä piirre Unkarin aluevaalien merkityksestä. Tutkija Annastiina Kallius kirjoittaa, että vaalitulos vahvistanee yhteiskunnan polarisaatiota.

– Erityisesti jo nyt korkea jännite oppositiota tukevien kaupunkien ja Fidesziä tukevan maaseudun välillä noussee entisestään, hän kirjoittaa.

ILMOITUS

Tämä kehityskaari on tuttu lähes kaikkialta Euroopassa. Siinä missä kaupungeissa äänestetään liberaaleja puolueita, niiden ulkopuolella hyvinkin konservatiiviset ehdokkaat ja puolueet kahmivat ääniä. Suomessakin on puhuttu alueiden kostosta, joka selittää osin perussuomalaisten hyvää vaalitulosta kevään eduskuntavaaleissa.

Saksassa puolestaan entisen Itä-Saksan alueella äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue on erittäin suosittu, mutta kaupungeissa äänestetään enemmän vihreitä.

Britanniassa EU-eroa ajaneet puhuivat Lontoon eliitistä, ja puhe tavallisen kansan unohtaneesta pääkaupungin eliitistä on tuttua kaikkialta.

Tämän kulttuuri- ja identiteettisodan katkaisemisen tulisi olla jokaisen poliitikon tavoitteena. Ikävä kyllä moni myös hyötyy – tai ainakin kuvittelee hyötyvänsä – siitä lyhyellä aikavälillä.

Jos kehitys jatkuu nykyisenlaisena, voi jopa melko pian edessä olla kysymys: Miten yhteiskunta järjestetään, kun kansallisvaltion hallitsemisesta tulee mahdotonta?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!